Магдалинчев: Разследващият главния прокурор да се избира от ВСС по конкретен казус

OFFNews 16 декември 2020 в 09:48 1690 0

Разследващият главния прокурор може да се избира от ВСС по конкретен казус измежду действащите прокурори при наличие на данни за извършено от обвинител №1 престъпление, а не само "на уличен натиск да се каже: "Той извърши престъпление".

Това мнение изказа председателстващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев по повод предложението на ГЕРБ и Обединените патриоти с промени в НПК и Закона за съдебната власт да бъде въведена фигурата на разследващ прокурор. Според предложението той ще е със 7-годишен мандат и ще се избира от ВСС.

"Според мен точно в този избор не би следвало да участва главният прокурор", подчерта Магдалинчев пред БНР за начина на избор на разследващия.

Магдалинчев смята, че законът ще гарантират независимост на този прокурор от главния обвинител, както в административно и йерархично отношение, така и в процесуално. Той припомни, че според решение на Конституционния съд всеки един прокурор може да извършва такова разследване.

Това е аргументът и на зам. главния прокурор Даниела Машева, с който тя предлага на Народното събрание да се откаже от промените. Вчера стана ясно, че прокуратурата не подкрепя измененията в НПК и ЗСВ, защото и сега главният прокурор може да бъде разследван.  

"По време на проверка или разследване по сигнал срещу главния прокурор той запазва конституционното си положение на главен прокурор, но придобива и ново правно положение на проверявано по сигнала или разследвано лице. Негово задължение е на общо основание да понесе последиците от разследването или проверката, като то произтича от правилото "никой не може да бъде съдия сам на себе си", е написала Машева до парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови