Лозан Панов обвини директора на НИП в опит за служебна победа за нов мандат

OFFNews 22 февруари 2021 в 19:37 2882 0

Управителният съвет на Националния институт на правосъдието (НИП) прие изменения и допълнения на Правилата за провеждане на избор на директор на НИП, предложени от самия директор с изтичащ мандат и създаващи специални привилегии за него, съобщиха от Върховния касационен съд.

Според председателя на ВКС Лозан Панов, който е и председател на Управителния съвет на НИП, тези изменения водят до автоматично удължаване с 5 г. на мандата на действащия директор (Миглена Тачева), дори и оценката за работата му да е средна, като се избягва конкурсното начало. Нарушават се всички принципи, с които трябва да е съобразена процедурата за избор на ръководител на тази институция, ангажирана с обучението на магистратите – равен достъп, публичност и прозрачност, се казва в позицията на съда.

Измененията регламентират, че процедурата за избор на директор на НИП се открива не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичане на мандата на действащия директор. С новия Раздел ІV „Преизбиране за втори мандат“ обаче специално за настоящия ръководител на институцията се създава процедура, която изпреварва другата: „Процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, което се регистрира в деловодството на НИП. Заявлението с приложен към него отчет на директора, се подава до председателя на управителния съвет не по-рано от 5 месеца и не по-късно от 3 месеца преди изтичането на мандата.“

Според промените УС приема отчета за дейността на директора и оценява постигнатите резултати за срока на мандата му, като в зависимост от степента на тези резултати оценката е „задоволителна“, „добра“ или „много добра“. Изменените Правила за провеждане на избор на директор на НИП дават възможност при получена оценка най-малко „добра“, т. е. средната сред посочените, УС да вземе решение за преизбиране на директора за още един мандат.

Единствено ако действащият директор не пожелае да ръководи НИП и през следващите 5 г. или ако оценката му е най-ниската – „задоволителна“, се открива процедура за избор, в която могат да участват кандидати, различни от директора с изтичащ мандат, обясняват от ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови