Лекар е с обвинение за издаване на фалшиви болнични. Собственикът на фирмата се издирва

OFFNews 25 август 2020 в 12:50 3024 1

Пловдивски лекар - председател на комисия, е под гаранция от 30 000 лв. за издаване на фиктивни болнични на куха фирма със служители на максимален доход. А собственикът на фирма без реална дейност е обявен за общодържавно издирване. 

Това се разбра от думите на прокурор Димитър Пехливанов, който съобщи за схема за източване на фонд Държавно обществено осигуряване, която е била пресечена в Пловдив. 

Мъж от Харманли е регистрирал фирма със служители на максимален осигурителен доход. Става дума за хора от цялата страна, които са упражнявали нискоквалифициран труд. Обещано им било да работят по строителни проекти. 

Според свидетелски показания собственикът на дружеството се договорил с лекаря и започнало издаването на болнични за максимален срок. Парите през сметките стигнали до контролиращия фирмата.

"Доказано е по категоричен начин, че никой не е ходил на преглед. Болничните са се издавали на конвейер. Според един от свидетелите това е било стереотип на работа на лекарската комисия от 2004-2005 г. Свидетелят твърди, че е било по-трудно да си извадиш карта за градския транспорт, отколкото да получиш болничен", допълни прокурор Пехливанов. 

Фирмата не е внасяла осигуровки по ДОО и дължи 60 000 лв. Няма и данни, че хората са получавали заплати. Собственикът на фирмата е получавал от различни комисии болнични за 54 000 лв. Той има и още една фирма, която се проверява. "Единствената професия на този човек е "болен", коментира Пехливанов.

По предварителни данни общата щета за бюджета на НОИ е за над 100 000 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови