КС обяви за недопустим мораториума върху работата на кабинета ''Борисов 3''

Парламентът не може временно да спира правомощия на различните власти

Даниела Добрева Последна промяна на 28 септември 2021 в 12:12 3905 0

Народното събрание няма право с решение временно да спира изпълнението на правомощия на президента, изпълнителната, съдебната власт и други държавни органи, постанови Конституционният съд. Това се отнася и за случаите, когато Министерският съвет изпълнява функциите си в оставка.

Делото бе образувано по искане на 60 народни представители от ГЕРБ през април, когато бе наложен мopaтopиyм въpxy отдаване на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация на правителството в оставка.

КС отклонява искането за установяване на противоконституционност на решението на парламента от 22 април 2021 г. за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи и прекратява производството по делото в тази му част.

Решението на съда е прието единодушно с 11 гласа.

Според ГЕРБ с решението за налагане на мораториум парламентът си е присвоил власт, каквато няма по конституция. Освен това мopaтopиyмът пpeчи нa последното правителство нa Бойко Борисов "дa ocигypявa oбщecтвeния peд и нaциoнaлнaтa cигypнocт, дa ocъщecтвявa oбщoтo pъĸoвoдcтвo нa дъpжaвнaтa aдминиcтpaция и въopъжeнитe cили, дa pъĸoвoди изпълнeниeтo нa дъpжaвния бюджeт, дa opгaнизиpa cтoпaниcвaнeтo нa дъpжaвнoтo имyщecтвo, дa cĸлючвa, yтвъpждaвa и дeнoнcиpa мeждyнapoдни дoгoвopи в cлyчaитe, пpeдвидeни в зaĸoнa.

Решението за мораториума бе взето на 22 април, когато 45-ият парламент с мнозинство от 151 депутати гласува да бъдат спрени назначенията, за да не даде възможност на ГЕРБ да се окопае във властта. Спрени бяха решенията на правителството за отдаване на концесии, сделки, продажбата на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация до излъчването на нов кабинет.

По тази причина Висшият съдебен съвет отложи назначенията на магистрати и се оплака, че така ще бъде блокирана работата в цялата държава.   

Тогава редица юристи предупредиха, че Народното събрание няма право да ограничава правомощията на другите власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови