И САС оправда подсъдимите за взрива край Горни Лом

OFFNews 14 януари 2021 в 16:09 1602 0

Подсъдимите по делото за взрива в завод "Миджур" край Горни Лом, при който загинаха 15 души през 2014 г., са невинни, реши Софийският апелативен съд и така потвърди постановените преди 2 г. оправдателни присъди от Видинския окръжен съд.

Сред подсъдимите е собственикът на завода за утилизация Валери Митков, чийто син е сред загиналите.

Прокуратурата обвини за смъртта на 13-те мъже и 2-те жени и Ивелина Бахчеванова, бивш служител на Министерството на икономиката, Божидар Василев - бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР, и Палма Иванова - бивша служителка в "Миджур", която отговаряше за безопасните условия на труд.

Роднините на загиналите нарекоха "подигравка с паметта на близките им" оправдателните присъди на Видинския окръжен съд. Валери Митков пък обясни, че прокуратурата е обвинила хора, които нямат нищо общо с трагичния инцидент, защото взривовете са резултат от външна намеса.

В началото на седмицата апелативните съдии Снежана Душкова, Иван Стойчев и Карамфила Тодорова са потвърдили присъдите, съобщиха от САС.

Според магистратите първоинстанционният съд е провел "надлежно, пълно и всестранно съдебно следствие и е изяснил всички отнасящи се към делото факти в пълния им обем".

Оправдателните присъди могат да бъдат протестирани пред последната съдебна инстанция - Върховния касационен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови