И делото Чората приключи безславно и без наказания

Съдебната сага започна преди 16 г. и претърпя различни и противоречиви обрати

OFFNews 05 март 2021 в 20:13 5010 0

Πoлицaитe Mиpocлaв Πиcoв, Ивo Ивaнoв, Бopиc Mexaнджийcĸи, Гeopги Kaлинĸoв и Янĸo Гpaxoвcĸи ca винoвни зa yбийcтвoтo нa Aнгeл Димитpoв-Чopaтa пo вpeмe нa aĸция “Pecпeĸт” в Блaгoeвгpaд пpeз 2005 г., но ще останат ненаказани поради изтекла давност. Убийството нe e yмишлeнo, a пo нeпpeдпaзливocт.

Toвa e peшeниeтo нa Bърховния касационен съд 16 г. след започване на съдебната сага.

Проблемът процесът да се точи толкова дълго е спорът дали Чората е починал от задушаване при задържането му или защото е имал здравословни проблеми и е злоупотребял с наркотици.

Това е причината петимата полицаи да получат различни по размер присъди през тези години. 

Първоначално те бяха признати за виновни от Софийския военен съд за умишлено убийство на Чората, при това с особена жестокост. Мирослав Писов беше осъден на 19 г. затвор, а останалите на по 18 г. Малко по-касно Апелативният съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от ВКС, а наказанията - намалени наполовина. През 2011 г. ВКС оправда напълно обвиняемите.

С това одисеята не приключи, а стигна до Европейския съд по правата на човека, който отсъди, че българските власти са нарушили правото на живот и забраната за нехуманно и унизително отношение, както и правото на справедлив процес. Държавата бе осъдена да плати 50 000 евро кръвнина на близките, както и разноските по делото.

Това решение стана причина тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото. И дори поиска петимата да бъдат пуснати от затвора.

ВКС осъди през април 2019 г. петимата полицаи на 7 г. затвор. С решението си ВКС признава петимата за невинни в това, че са извършили убийството с особена жестокост, оправда ги по квалифициращия признак на чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 НК и намали размера на наложеното на всеки един от тях наказание.

На 16 декември 2019 г. делото "Чората" се връща отново в съда. Въпреки окончателното решение от края на април, процесът отново бе гледан от ВКС по решение на петимата съдии, които разгледаха искането на Цацаров за възобновяване на делото.

С решение от 5 март 2021 г. тричленният състав на ВКС приема, че петимата подсъдими са извършили убийство по непредпазливост чрез бездействие - след поставянето на белезниците на Ангел Димитров и свалянето на земята и след като той многократно е викал, че се задушава, не са предприели необходимите действия за опазване на живота му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови