Хванаха 4 жени от Израел на летище Варна с 93 кг упойваща трева

OFFNews 14 септември 2020 в 12:15 3303 0

Снимка Wikimedia

4 жени от Израел са задържани на летище Варна за контрабанда на упойващата трева кхат, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратурата. 

Количеството на открития наркотик е 93 кг, а стойността му е около 3 млн. лева. 

На 9 септември преди обяд на летище Варна с полет от Тел Авив пристигнали четири гражданки от Израел. Те не били част от туристическа група. Във Варна жените трябвало да отседнат в хотел и на 11 септември да отлетят обратно за Тел Авив.

Петте куфара били чекиран багаж. Нещо се е объркало и младите жени - на възраст от 18 до 21 години, зарязали куфарите на транспортната лента. След това напуснали летището само с ръчния си багаж.

"Забравеният" багаж бил проверен от служители на агенция "Митници", гранична полиция и летищните власти. В куфарите били открити 93 кг от растението кхат, от което се извлича алкалоид катинон - стимулант със сходно на амфетамините действие.

Окръжната прокуратура във Варна поддържа постоянен контакт с консулската служба на израелското посолство в България, което оказва пълно съдействие.

Четирите млади жени са били задържани за 72 часа, след като са били привлечени към наказателна отговорност за контрабанда в особено големи размери на наркотични вещества през границата на България. Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 10 до 15 години затвор и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

Варненският окръжен съд е наложил мерки за неотклонение "задържане под стража" спрямо четирите жени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови