Гешев за шпионския скандал: Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани (обновена)

Главният прокурор би работил същото и преди 1989 г., за да защитава интересите на държавата

OFFNews 20 март 2021 в 09:22 6676 3

"Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани. Никой не обича предателите", коментира главният прокурор Иван Гешев по повод шпионски скандал пред БНТ.

Вчера шестима души бяха обвинени за участие в група за шпионаж в полза на друга държава. Групата е събирала чувствителна информация, която засяга не само интересите на България, но и тези на на НАТО и ЕС. Един от арестуваните е съдействал изцяло на разследването и е освободен под "парична гаранция", съобщиха от държавното обвинение. А посолството на Русия нарече спекулация участието си в разразилия се скандал.

"Тук не става въпрос дали харесваме чужди държави. Първият въпрос, който трябва да стои пред нас, е дали обичаме своята държава", посочи Гешев.

Главният прокурор, обясни още, че не може да сравни случващото се с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите, несъвместими с дипломатическия статут. По думите му може да се направи паралел със случая "Петорката от Кеймбридж". (Става дума за 30-те години на миналия век, когато като елитни студенти в Тринити Колидж, Кеймбридж Ким Филби, Антъни Блънт, Гай Бърджес, Доналд Маклейн и Джон Кеърнкрос са вербувани от Москва за агенти на НКВД и оттогава са известни като „Петорката от Кеймбридж“.)

"Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г.", бе категоричен Гешев. "Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат, за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност", допълни той.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел - да информира максимално пълно българските граждани в обема, който законът разрешава.

"Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки", възмути се ръководителят на държавното обвинение и допълни, че и преди 1989 г. пак би работил същото - "да защитавам интересите на българската държава".

Малко по-късно пред бТВ Гешев уточни, че текстовете за шпионство са много стари - от 1969 г. "Тези текстове са много стари, шпионство, група за шпионство. Мисля, че по тях почти няма практика. Те са изключително трудни. Някои говорят за законодателна реформа. Под реформа разбират унищожение на прокуратурата. Този рефрен с реформите го слушаме от 1989 г.", коментира той. И направи сравнение - реформа е да бутнеш една къща и след това да питаш защо вали. "А би трябвало да може – ако може да си оправиш просто покрива".

Според него военното правосъдие е почти унищожено. "И сега казваме – нямаме военни прокурори, нямаме военни следователи, нямаме съдии, а имаме пожар". Проблемът по подобни дела според главния прокурор не е само кадрови, но и законодателен. "Въпросът е защо някой не актуализира примерно престъпленията, свързани с глава 1 от НК, престъпленията срещу републиката, които са много стари, много трудни – със съвременни обществени отношения, които трябва да се защитават. Примерно т. нар. агенти с влияние. В България можеш да направиш партия с чуждо финансиране, да защитаваш чужд национален интерес, за това да ти плащат чужди организации и държави. И това да е законно и да няма никаква наказателна отговорност. Ето това са въпросите, които трябва да се поставят, това са реформите, които трябва да се направят", е категоричен Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3162

3

Grigor Arssov

20.03 2021 в 12:47

Ами виждаме, виждаме ........

https://segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/touche_homepage_300x202_crop/public/comix/03-19-2021.jpg?itok=TU npHasQ