ГЕРБ пренаписа законопроекта си за прокурора, който ще разследва главния

OFFNews 19 януари 2021 в 17:52 2762 0

ГЕРБ пренаписа ключови промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които засягат разследващия главния прокурор.

Поправките са дело на депутатите Красимир Ципов, Анна Александрова, Александър Иванов, Десислава Костадинова и Мария Илиева и са внесени днес в парламента.

Управляващите се отказват от първоначалното си намерение кандидати за разследващ прокурор да номинират само шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС. Това право получават и поне шестима членове на Висшия съдебен съвет. Разследвания ще има не само за главния обвинител, но и за заместниците му.

В мотивите към законопроекта вносителите обясняват промяната с това, че са се съобразили с редица становища, включително и с това на шефа на Дирекцията по правата на човека към Съвета на Европа. 

Всеки прокурор ще може да издига и самостоятелно кандидатурата си и по този начин и членове на Съдийската колегия ще могат да правят предложения. 

Сериозно отстъпление има и по отношение на мнозинството, с което ВСС ще избира разследващия прокурор - това ще става с поне 15 гласа от общо 25 членове на съвета. (Прокурорите във ВСС са 11.) "По този начин в избора му ще бъдат ангажирани и членовете на съдийската колегия на ВСС", обясняват вносителите. Ако никой не успее да събере необходимите 15 вота, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове.

ГЕРБ се отказва и от 7-годишния мандат на разследващия прокурор, в сегашния вариант мандатът е 5-годишен. "Считаме, че наличието на прокурор, ангажиран само с проверки и разследвания срещу главния прокурор или негов заместник, ще гарантира прякото му сезиране от компетентните органи или граждани, без същият да е зависим от получаването на информация от действащите прокурори или разследващи органи", пише в мотивите към промените.

Освен това с изменения в Закона за съдебната власт депутатите предлагат след края на мандата му разследващият главния прокурор да се "назначава на заеманата преди избора длъжност, на равна по степен длъжност или на длъжност с една степен по–висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт". Според вносителите така ще се гарантира независимостта на разследващия прокурор, "тъй като ще може съобразно неговото желание да се върне на длъжността, която е заемал, или да се назначи за прокурор или съдия в равен по степен орган на съдебна власт или за прокурор или съдия в орган на съдебната власт с една степен по–висок от органа, в който е работил преди избора".

Въвежда се и възможност за съдебен контрол върху работата на разследващия прокурор над отказите за образуване на досъдебно производство. В нов чл. 213а в НПК се предвижда, че това постановление на прокурора по разследването срещу главния прокурор подлежи на обжалване пред Специализирания наказателен съд в 7-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови