Експертиза на БНБ: Фалшивите долари от ВТУ не са реквизит за сватби и кръщенета

Печатарят има договор с дружество, управител на което е ректорът на висшето училище

OFFNews 22 март 2021 в 13:47 7499 0

Откритите долари и евро, печатани на територията на висше училище в София, са фалшиви парични знаци, а не са "реквизитни пари". Това показва експертиза на Българската народна банка, назначена от Софийската градска прокуратура. 

Миналата седмица бяха открити и иззети милиони фалшиви долари и евро от печатница на територията на Висше транспортно училище "Тодор Каблешков". Бяха задържани двама души, които са печатали парите след работно време. Малко по-късно ректорът на университета заяви, че печатницата е на територията на ВУЗ-а, но е дружество под наем, а задържаният мъж не е на трудов договор към тях. 

Защитата на двамата задържани заяви, че откритите пари не са фалшиви, а са реквизитни и са използвани за сватби и кръщенета.

СГП е назначила техническа експертиза на БНБ за истинността на банкнотите, както и на предмети, материали и оръдия за тяхното изготвяне. 

Според заключението на експерт от БНБ предоставените за изследване парични знаци - произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, са фалшиви. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем.

Иззетите парични знаци не представляват "реквизитни пари", сочи официален отговор на БНБ и са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари".

Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери, които са ясно различими от оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства. 

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Съгласно изисканите и приложени към материалите по делото документи е видно, че единият от обвиняемите - И.Н., е изпълнявал длъжността „печатар" по трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови