Двама отиват на съд заради незаконни разкопки край античния град Рациария

OFFNews 10 декември 2020 в 17:11 3222 0

Окръжната прокуратура във Видин е предала на съд двама младежи на 21 г. и 20 г. от с. Арчар, които са правили разкопки в частен имот в близост до античния град Рациария. Двамата копаели ров, когато били спипани, опитали се да избягат, но били заловени.

Собственикът на имота заявил, че никога на никого не е разрешавал да влиза и да копае в двора му.

Изкопът е направен в място, което попада в границите на археологическа недвижима културна ценност - античен град „Рациария“, и по-точно в самото Кале на старинния град. Обектът е археологическа недвижима културна ценност с национално значение от 1965 г.

В прясно изкопаната пръст имало множество фрагменти от битова и строителна антична керамика. Имало също така разхвърляни ломени камъни от градеж, което показвало, че е разрушен културен пласт и е разбито подово ниво на антична жилищна сграда.

Изяснено е, че и двамата обвиняеми не са имали необходимото разрешително - така наречения „открит лист“ за извършване на археологически разкопки, и не са уведомили специалистите от Регионален исторически музей във Видин за провеждане на изкопни работи на територията на античния паметник. Тази дейност е строго регламентирана и се извършва единствено от компетентните органи под форма на археологически теренни проучвания, съгласно разпоредбата на Закона за културното наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови