Двама отиват на съд заради компютърни програми за крадене на данни от банкови карти

OFFNews 15 март 2021 в 10:56 2034 0

Окръжната прокуратура във Видин внесе обвинителен акт срещу двама мъже за притежавани от тях компютърни програми за крадене на данни от банкови карти.

Двамата пристигнали на 16 март 2019 г. с лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат. Те обяснили, че се връщат от Германия, където работели.

При проверката на колата били открити пластични карти със серийни номера и магнитна лента, както и платка с електронни компоненти. В личния багаж на мъжете имало и мобилни телефони със СИМ-карти, флакон със сив спрей, 21 пластични карти с различни надписи и номера, платки с електронни компоненти, преносими компютри.

При направената компютърно–техническа експертиза станало ясно, че част от устройствата могат да крадат информация за ПИН-кода от банкови карти след допълнителна обработка. Експертите посочват, че откритата платка се използва за запис на данни от видеокамера на мултимедийно устройство, монтирана над клавиатурата на банкомат. По този начин могат да бъдат получени данни за ПИН-кодове на карти при използването им от клиенти на АТМ устройство.

В твърдите дискове на компютрите e била намерена информация, свързана с данни за платежни инструменти. Открити са били и специализирани софтуерни продукти и файлове за събиране и обработка на данни. От запазената история на ползваните интернет браузъри са видни някои от посещаваните сайтове и ключовите думи, използвани за търсене на интернет съдържание, свързано с данни на платежни инструменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews