Делото срещу Николай Малинов за шпионаж тръгва на 26 октомври

OFFNews 28 септември 2021 в 15:57 882 0

Съдебният процес срещу Николай Малинов, обвинен от Специализираната прокуратура в шпионаж, ще започне по същество на 26 октомври, съобщиха от спецпрокуратурата, няколко часа след като стана ясно, че Малинов е издигнат за кандидат-президент от партия "Русофили за възраждане на отечеството". Това няма да повлияе върху явяване му на президентските избори на 14 ноември, ако няма влязла в сила присъда.

Специализираният наказателен съд е приел днес, че няма процесуални пречки за старт на делото.

Обвинителният акт за престъпление против републиката срещу Малинов бе внесен в Специализирания наказателен съд на 23 юни т.г. Разпитани са свидетели, направени са претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия. Изготвени са били две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен е бил анализ на събраните справки и документи.

Предстоят разпити на близо 40 свидетели.

В края на юни стана ясно, че дългогодишният бивш вече председател на движение "Русофили", сега лидер на политическата партията "Възраждане на отечеството" Николай Малинов, е даден на съд от спецпрокуратурата за шпионаж и изнасяне на държавни тайни.

Той бе арестуван през 2019 г., но по-късно излезе на свобода и отиде в Москва, за да бъде награден лично от президента Владимир Путин с орден.

През февруари 2020 г. името на Малинов изскочи отново покрай шумното блокиране от САЩ на българския съдия Андон Миталов заради корупция. Миталов е магистратът, който пусна Малинов да пътува до Москва за срещата с Путин.

Самият Малинов тогава отрече да познава съдията.

Обвиненият в шпионаж не прекрати и политическата си дейност. Той се яви на последния парламентарен вот на 11 юли като част от коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република" заедно с бившия премиер от БСП Жан Виденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews