Делото срещу бившия председател на ДАБЧ и още трима тръгва по същество

OFFNews 08 януари 2021 в 16:57 2619 0

Специализираният наказателен съд реши делото срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов и още двама да започне по същество.

В хода на досъдебното производство на Специализираната прокуратура не са допуснати съществени процесуални нарушения, не са налице и други обстоятелства, които да се явяват пречка за започване на съдебния процес, мотивират се от спецсъда.

Четиримата обвиняеми бяха предадени на съд на 25 септември 2020 г. по обвинения за участие в организирана престъпна група за подкупи, търговия с влияние и пране на пари.

От началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г. ешефът на ДАБЧ е ръководил организираната престъпна група. В това си качество той лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи експресно (дори в рамките на един работен ден).

Петър Харалампиев упражнявал и търговия с влияние – притискал със заплахи за наказания и уволнение зам.-председател на агенцията да подписва заповедите за издаване удостоверенията.

По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията. В банков сейф Красимир Томов е държал 181 930 евро, 152 770 лв., 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936.93 лв., които не е декларирал и за които е знаел, че са придобити чрез тежки умишлени престъпления, твърдят от спецобвинението.

Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси - злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група.

Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население.

Доказани са случаи, в които Красимир Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови