ДАНС отклони въпросите за 60-те милиона аванс за ''Хемус'', изтеглени в брой от банка

OFFNews 08 ноември 2021 в 17:15 4154 0

Снимка БГНЕС, архив

"Прокуратурата работи по проблема и само тя може да разгласява материали по разследването (чл. 198 от НПК)."

Това гласи целият отговор на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), потърсени от OFFNews в отговор на изнесената от вътрешния министър Бойко Рашков информация за 60 млн. лева, преведени на новосъздадени кухи фирми с капитал 2 лева и след това изтеглени в брой от банка в чували и сакове, за да бъдат платени авансово за строежа на лот 5 на автомагистрала "Хемус". Впоследствие бившият финансов министър Асен Василев разясни пред OFFNews, че такава операция не може да бъде извършена "без ДАНС да са си затворили очите".

Цитираният член от Наказателно-процесуалния кодекс гласи:

"Чл. 198. (1) Материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.

(2) Когато е необходимо, органът на досъдебното производство предупреждава срещу подпис лицата, които присъстват при извършване на действията по разследването, че не могат да разгласяват без разрешение материалите по делото и в противен случай носят отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс."

При теглене в брой на суми над 30 хил. лева всяка банка е длъжна да уведоми специализираната административна дирекция на ДАНС "Финансово разузнаване". Мярката цели прилагане на мерки срещу прането на пари.

Въпросите ни дали, какво и спрямо кого ДАНС са предприели нещо във връзка с тези финансови операции останаха без отговори.

Потърсихме и БНБ, за да разберем дали "Финансово разузнаване" са информирали Централната банка за тези тегления. До този момент нямаме отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови