Апелативните прокурори плътно зад работата на Гешев

OFFNews 13 юли 2020 в 16:48 2254 4

Прокурорите и служителите в Апелативна прокуратура в София заявиха своята категорична позиция срещу оказването на натиск върху държавното обвинение. Според тях през последните дни той беше извършен по безпрецедентен начин чрез грубо дискредитиране на работата им от страна на президентската институция.

"В обръщение, основано на конституционната възможност по чл. 93 от Основния закон на Република България, президентът Румен Радев отправи искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. В подкрепа на тази си позиция той използва аргументи за упражнен „прокурорски рекет“ и за наличие на мафия в прокуратурата", казват апелативните прокурори.

Те добавят, че изявлението е израз на определена тенденциозност и заинтересованост. И виждат връзка между предприетите от прокуратурата законосъобразни процесуални действия по провежданите разследвания срещу длъжностни лица от президентската администрация и искането на държавния глава.

С искането за оставка на главния прокурор на страната на практика президентът оказвал недопустим натиск върху самостоятелността и свободата на прокурорските органи да проведат всестранно, обективно и пълно разследване срещу президентските секретар и съветник. "Това води до превишаване на конституционно определени правомощия и нарушава принципа за разделение на властите. По този начин се внушава недоверие и неуважение на гражданите към прокуратурата като неразделна част от независимата съдебна власт. Държавният глава създава предпоставка за опасно междуинституционално противопоставяне и не изпълнява конституционното си задължение да олицетворява единството на нацията", се казва в декларацията им.

Апелативните прокурори напомнят, че атаката на президента срещу главния прокурор се осъществява точно когато прокуратурата е предприела активни действия за разкриване на тежки престъпления, свързани с крупни посегателства върху икономическите и финансови устои на държавата от страна на лица, считани доскоро за недосегаеми. Освен това Гешев е получил при избора си пълната подкрепа на всички български прокурори и продължава да я има и понастоящем.

"Твърденията на президента Радев по адрес на прокуратурата, съдържащи обидни квалификации, поставящи под съмнение изпълнението на служебните ни правомощия, са недопустими. Освен че представляват грубо погазване на основния принцип на правовата държава – разделението на властите, те накърняват професионалното достойнство на всички колеги, които всекидневно изпълняват нелеките си задължения, служейки на закона и на обществото", се казва още в документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

4

Пенчо бре

14.07 2020 в 11:19

Плътно зад Гешев е някак двусмислено.

17439

3

мнение от IP

13.07 2020 в 17:15

Прокурорите, ако искат да ги уважава обществото, да не участват и подкрепят унизителните прояви на главния прокурор, вместо цял ден да ни заливат с декларации.

2800

1

zpe

13.07 2020 в 16:59

Молим!?!?

И по какъв точно начин български прокурор си въобразява, че има възможност да "служи на закона и на обществото"!?

Аз не разбирам! Обяснете ми как здравомислещ, трезвомислещ и информиран човек (каквито би трябвало да са всички служители в съдебната система... а ако не са, защо не са!?) ще си въобразява, че ще може да работи независимо и нормално, когато ШЕФОВЕТЕ МУ СА МУТРИ!?!?

Какво си мислят младите завършващи право и ставащи прокурори? Че ще градят кариери, като по цял ден обвиняват и съдят крадци на кокошки и изнасилвачи на бабички ли!?!?!?

ВСЕКИ НОРМАЛЕН ПРОКУРОР БИ ТРЯБВАЛО ДА Е НАПУСНАЛ ОТДАВНА И СЕГА ДА Е НА ПЛОЩАДА!!!!!!!!!!!!

Значи РЕСТОРАНТЬОРИ И ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОЗИ може да напускат и да стават БРОКЕРИ заради идиотщината на управляващите...

Значи кадри с висше образование по МЕНИДЖМЪНТ НА ТУРИЗМА могат да напускат и да стават ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТИ...

САМО ЧЕ ПРОКУРОРИ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ МОГАТ ДА ЗАЩИТАВАТ ЗАКОНА И ОБЩЕСТВОТО В ДЪРЖАВА КАТО БЪЛГАРИЯ НА ГЕРБ!??!?!?