Адвокати излязоха на мълчалив протест пред Съдебната палата

OFFNews 07 юни 2021 в 17:57 2546 0

Снимка Ружа Райчева

Aдвокати и юристи излязоха днес в 17 ч. на мълчалив протест пред Съдебната палата. Те се обявиха срещу концепцията на Висшия съдебен съвет за сериозно намаляване на броя на районните съдилища. 

Според концепцията окръжните съдилища стават първа и основа инстанция, апелативните - същинска втора инстанция, а това ще доведе до закриване на районните съдилища или превръщането им в териториални отделения на други по-големи районни съдилища.

"Разработването на концепцията за съдебна реформа протече без адвокатурата. В началото на годината изготвихме становище с критики и предложения за другите варианти на прекрояване на съдебната карта. Гласът ни остана нечут. Призивите за широк професионален дебат останаха нечути", заяви по-рано днес пред БНР председателят на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев.

Той смята, че промяната ще отдалечи правосъдието от гражданите: "Някои отдалечени райони ще бъдат лишени от възможността да имат съдебен орган в своето населено място. Предвижда се 55 от общо 113 съдилища, които са на районно ниво, да бъдат закрити или преобразувани в териториални отделения към най-близкия до тях районен съд. Тази реформа се прави при липсващо електронно правосъдие... Всяко закриване ще ограничи достъпа до съд на граждани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови