6 години и 8 месеца затвор за пощенски служител, присвоил близо 190 хиляди лева

OFFNews 26 май 2020 в 18:35 4804 0

6 години и 8 месеца "лишаване от свобода" получи пощенски служител, присвоил общо 189 355 лв. от сметките на десетки клиенти, съобщиха от Окръжната прокуратура в Благоевград.

И.М. е бил предаден на съд с обвинения за извършени от него престъпления като служител в пощенска станция в с. Горно Дряново. Наложеното му наказание е 6 години и 8 месеца затвор при "строг" режим. Освен това, той е лишен и от правото да заема материално отчетническа длъжност и да упражнява професия, свързана с пазенето и управлението на чуждо имущество за срок от 8 години.

Мъжът работил като служител-гише и пощенски раздавач в станция в селото към „Български пощи“ ЕАД.

На основание сключен договор между „Български пощи“ АД и „Българска пощенска банка“ АД (впоследствие – „Юробанк и Еф Джи България“ АД) от 1997 г. мъжът извършвал работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество. Сключвал договори с физически лица за спестовен влог и депозити, изпращал пари в брой и др.

През 2011 г. била прекратена дейността на служителите на Български пощи в станциите и било преустановено предоставянето на всякакви банкови услуги на настоящи и потенциални клиенти на банката. Били оформени и приключени касовите и безкасови дневници, а от служителя били предадени печатите на банката, компютърната система и броячна машина.

Въпреки това той продължил да приема суми, представляващи вноски по съществуващи депозити и за откриване на нови такива. При отбелязвания в спестовните книжки и издаването на документи, той се представял като служител на банката. Въпреки че печатът на „Юробанк и Еф Джи България“ АД му бил взет, той поставял на банковите документи печат с логото на пощенската станция, като хората не обръщали внимание на тази подробност. По този начин И.М. причинил на клиентите на банката имотна вреда в размер на 26 595.15 лв.

През 2012 г. в банката започнали да постъпват оплаквания от нейни клиенти от селото, които заявявали, че липсват пари от сметките им. Заради това била назначена проверка на документите по депозитната и влогова дейност на пощенската станция. Станало ясно, че И.М. присвоил общо 189 355.13 лв. от сметките на десетки клиенти на банката. Тази обща сума била отклонена в периода от 30.07.2002 г. до 09.06.2011 г. Мъжът извършвал различни неправомерни действия по срочни депозити и по влогови сметки на клиентите на банката, които обслужвал през този период.

Разпореждал се със средствата по сметките на вложителите без тяхно знание и съгласие, извършвал и тегления на средства от депозитите на клиентите, като съставял фалшиви частни документи.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови