Зукърбърг загубил $3.3 милиарда заради скриването на неплатените новини във Фейсбук

OFFNews 14 януари 2018 в 11:12 9240 3

Решението на Марк Зукърбърг да скрие неплатените новини от потребителите на Фейсбук му е струвало 3.3 милиарда долара. Нетната стойност на компанията е намаляла с 4.4%, пише "Индипендънт".

След като Фейсбук обяви промените в четвъртък, стойността на акциите се срина с близо 4% преди отварянето на пазарите в петък. До приключването на търговията в петък акциите на Фейсбук се търгуваха на $179.37, което е спад с повече от 4.4 на сто спрямо цената им в четвъртък.

Форбс изчисли, че за основателя и изпълнителен директор на Фейсбук Зукърбърг това е лична загуба в размер на 3.3 милиарда - 4.4% спад на личното му богатство.

33-годишният Зукърбърг, който започна Фейсбук през 2004 г. на 19 г., все още притежава 17 на сто от дружеството.

Той обясни решението за промяната в алгоритъма с думите, че иска в сайта да има по-голяма приоритет на публикациите от приятелите и семейството за сметка на тези, идващи от бизнеса.

"Изградихме Фейсбук, за да помогнем на хората да останат свързани и да ни сближат с хората, които имат значение за нас", каза той. "Но напоследък получихме обратна връзка от потребителите, според които публикациите на бизнес компании, марки и медии са изтласкали на заден план личните моменти, които ни правят по-свързани едни с други".

Заради това променям целта, която екипът ни трябва да постигне - от помощ за потребителите да намерят търсено съдържание към помощ да имат по-смислени социални контакти, обясни Зукърбърг.

Някои обаче предполагат, че мотивът е друг - споделяйки повече новини и по-малко лична информация във Фейсбук, съдържанието е все по-безполезно за рекламодателите, на които Фейсбук разчита, за да прави пари. Вероятно от компанията са смятали, че като насърчат потребителите да споделят повече лични новини, ще увеличат и печалбите си. Но се случи точно обратното - пазарите изглежда реагираха зле на промяната, поне в началото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

15.01 2018 в 10:03

Ах мъка, мъка, горкият Зуки!