Китай показа първия в света цифров тв водещ (видео)

OFFNews 09 ноември 2018 в 10:32 4567 1

Китай показа първият в света цифров тв водещ (видео)

Първият изцяло цифров тв водещ на основата на изкуствения интелект беше представен след съвместното сътрудничество между китайската информационна агенция "Синхуа" и интернет компанията Sogou.

Представянето било направено по време на петата Всемирна конференция по управление на интернет в китайския град Учжен, провинция Чжецзян. 

Програмата позволява след зареждането на видео с жив човек, системата да извърши самостоятелен анализ на мимиките, маниерът на водене, жестикулацията а също така гласа и емоциите му. След това на основата на това видео се създава цифров модел, който чрез холограма може да се използва са създаването на тв излъчване. Това позволява секунди преди прякото излъчване да бъде зареден текст, който да бъде изчетен от холограмата, която изцяло ще имитира поведението на истинския тв водещ. 

За целите на демонстрацията е използван образът на популярен китайски телевизионен водещ Цю Хао. В хода на презентацията неговият холограмен двойник самостоятелно разказал за създателите на технологията и нейните особености, а също и подробности около работата на изкуствения интелект.

Създателите на програмата отбелязват, че такива "изкуствени" тв водещи са способни да работят 24 часа в денонощието без почивка. Програмата не позволява допускането на грешки, характерни на хората.

Освен това холограмата не се нуждае от гримьор, звукооператор и други сътрудници в снимачния екип. Това ще доведе и до спестяване на хонорари, отпуски или разходи за медицинска застраховка, което значително ще понижи разходите по изготвянето на новинарското съдържание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

09.11 2018 в 19:51

Това не е холограма. Не е дори псевдохолограма, каквито показват в новинарските студия. Очевидно е някакъв 3D модел, който зарежда сканираните мимики, чрез аниматроника.
Програмата може и да избегне лапсуси допускани от водещия, но живият водещ може в движение да поправи грешки в текста на аутокюто. А този AI ще бъде зареждан с текст писан от човек, така че грешки ще има.