CNN за НАПleaks: Цяла нация беше хакната

Александра Маркарян 21 юли 2019 в 20:00 5872 2

"Цяла нация беше хакната." Под това заглавие CNN разказва във водещ материал на сайта си за теча на милиони граждани в България.

В страна със само 7 милиона души население мащабът на хакването означава, че почти всеки работещ пълнолетен е бил засегнат - отбелязва американската телевизия.

Атаката е изключително голяма, но това не е нещо уникално. Правителствените бази данни са златна мина за хакери - пише още авторката и разяснява, че те съдържат огромно богатство от информация, която може да бъде "полезна" през следващите години.

"Може да създадете дълга и сложна парола, но информацията, която правителството държи е нещо, което няма да се промени - рождената ви дата няма да се промени, няма и да смените дома си утре. Много от информацията, която е отнета в България е била валидна вчера, валидна е днес и вероятно ще бъде валидна за много хора през следващите пет, 10, 20 години", коментира Гай Бункър, специалист по информационна сигурност, коментирал случая пред CNN.

Въпреки строгия регламент, въведен в ЕС миналата година, който предполага българското правителство да глоби себе си, атаките срещу правителствените системи нарастват - показват наблюденията на Адам Левин от друга фирма за кибер сигурност. Той определя случващото се като "война".

Експертите са убедени, че ако "старите бази данни" не бъдат променени, те са уязвими за хакерски атаки.

Медията разказва за ареста на 20-годишния Кристиян Бойков и напомня за пробива, станал в Търговския регистър преди по-малко от година, коментиран от Асен Генов с думите, че през този период обществото, политиците, управляващите страната са знаели много добре колко сериозни са кибер проблемите в правителствената инфраструктура, но не са направили нищо по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

22.07 2019 в 02:16

Как да няма смисъл? С това борисов ще оправдае поредното си дебелашко заявление, и ще си купи индулгенция.
Надявам се, тоя път вече да не успее.