Зоран Заев: Може да се постигне напредък в преговорите с България преди Коледа

OFFNews 25 септември 2021 в 19:33 1790 1

Снимка Правителство на Република Северна Македония

Мисля, че може да се постигне напредък преди Коледа, по-точно преди Съвета на ЕС на 22 декември, тъй като България дотогава ще избере нов парламент (на 14 ноември). Така те ще имат повече от един месец да вземат решение. Министрите на външните работи работят усилено върху това.

Това е казал в интервю за австрийския вестник "Щандарт" премиерът на Северна Македония Зоран Заев. Според него са направени крачки, които приближават двете страни до решение.

"Ние се опитваме да разберем позицията на България и те се опитват да разберат нашата позиция", обяснил той.

Заев допълва, че процесът е двустранен, както и че "ЕС е общ приятел. Имаме пълно доверие в европейските институции", казва още той. 

Според него премахването на определението "български фашистки окупатор" в учебниците по история, не е прекалено голяма цена, която Северна Македония трябва да плати за евроинтеграцията.

"Съвременна Европа е възприела темите, думите и формулировките за това, какво представляват европейските маниери, давайки шанс на бъдещето, на сътрудничеството, като същевременно не забравя историята и онова, което се е случило. При такива обстоятелства никой не търси, нито някой ще рови, какво се е случило исторически през този период", добавя Заев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови