Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Жертвите на COVID-19 по света надхвърлиха 2 млн.

OFFNews 15 януари 2021 в 21:04 1521 0

Броят на смъртните случаи от коронавирус по света надхвърли 2 милиона днес, сочат данни на университета "Джонс Хопкинс", цитирани от Асошиейтед прес и БТА. Реалният брой на починалите обаче е значително по-голям, тъй като университетът стъпва на официална статистика.

По-ниските официални числа отчасти се дължат на недостатъчното тестване и неточното приписване на много смъртни случаи на други причини, особено в началото на пандемията, отбелязва АП.

Броят на починалите от коронавирус е приблизително равен на населението на големи градове като Брюксел, Мека, Минск или Виена, посочва АП.

Символичният праг от 2 млн. е бил преминат малко повече от една година след като вирусът е бил засечен първо в китайския град Ухан.

Осем месеца бяха необходими да бъде преминат прагът от 1 милион жертви на COVID-19, а границата от 2 милиона смъртни случаи бе прескочена по-малко от четири месеца по-късно.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съжаление, че ситуацията се е влошила "заради липсата на глобални координирани усилия". "Науката успя, но солидарността се провали", обобщи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!