Защо френските стоки изчезнаха от магазините в Близкия изток

Йорданка Веселинова 26 октомври 2020 в 15:58 9874 2

Снимка Wikipedia

Френските стоки изчезват от рафтовете в магазините в Йордания, Кувейт и Катар, докато в Египет, Либия, Бангладеш, Сирия и Ивицата Газа се организират масови демонстрации срещу президента Еманюел Макрон, пише Би Би Си.

Причината е изказването на френския президент, в което се обявява за защита свободата на словото и по-конкретно - за правото да се публикуват карикатури на пророка Мохамед.

Всичко започва с една дискусия във френско училище на тема карикатурите, публикувани в "Шарли Ебдо". Дискусия, която по-късно се превръща в причината за обезглавяването на учителя Самюел Пати. Няколко дни по-късно Еманюел Макрон заявява, че Пати е "убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще", но Франция "няма да се откаже от своите карикатуристи." Това изказване не просто беше прието като обида за мюсюлманите. Нещо повече - турският президент заяви, че "Макрон има нужда от психиатър".

Проблемът с карикатурите

Основният проблем на мюсюлманите с карикатурите във френското сатирично издание се корени в религиозните традиции, според които изобразяването на Пророка и Аллах е изрично забранено. 

Непубликуването на подобни материали във Франция, за да се защити една общност, обаче може да означава ограничаване на свободата на словото и респективно - подкопаване на една от основите на националната идентичност, нещо, от което "никога няма да отстъпим", както вчера написа Макрон в "Туитър".

Свобода на словото vs Свобода на убежденията

И ако на Запад фокусът пада единствено върху свободата на словото, то на Изток проблемът се измества до ограничената свобода на убежденията. Лидерите на Турция и Пакистан обвиниха Макрон, че с позицията си маргинализира мюсюлманите в Турция.

В събота по време на конгрес на Партията на справедливостта и развитието в град Кайсери, Ердоган заяви: "Какъв е проблемът на Макрон с исляма, какъв му е проблемът с мюсюлманите? Има нужда от психичен преглед! Какво друго да кажа за президент, който не разбира свободата на религията и се държи по този начин с милиони вярващи в собствената си страна! Първо, Макрон има нужда от психиатър."

Това негово изказване беше осъдено от европейските лидери, а германският външен министър Хайко Маас го определи като "ново дъно" за Ердоган, пише Ройтерс. 

Пакистанският премиер Имран Хан пък поиска "Фейсбук" да забрани ислямофобското съдържание на своята платформа. Той обвини Макрон, че "напада исляма", което "неизбежно води до радикализация."

Мароко също осъди препубликуването на "оскърбителните карикатури". В изявление на външното министерство се посочва, че Рабат "осъжда дивашките действия, извършени в името на исляма, но в същото време Мароко порицава тези провокации, оскърбяващи святостта на ислямската религия."

Недоволството в Арабския свят 

Изказването на Макрон и прожектирането на карикатурите на Пророка върху административни сгради във Франция разгневиха мюсюлманите в някои страни. Резултатът: призиви за бойкот на френските стоки и масови протести. 

В Египет се появиха призиви за бойкотиране на френски марки, а от Катар и Кувейт съобщават за изчезването на редица френски стоки от рафтовете в магазините, пише Би Би Си. 

В социалните мрежи се появяват призиви за бойкот и в Саудитска Арабия.

На фона на напрежението по оста Анкара-Париж днес Ердоган се присъедини към арабските държави и призова за бойкот на френските стоки, предава Асошиейтед прес.

На този фон Франция призова за прекратяване на призивите за бойкот на стоки и за протести, които са били отправяни от "едно радикално малцинство", предаде Франс прес. В изявление на френското външно министерство се подчертава, че думите на Макрон се използват за "политически цели", насърчавайки религиозния сепаратизъм.

Днес Макрон написа в "Туитър" на френски, английски и арабски, че Франция уважава "всички различия в духа на мира", но няма да приеме език на омразата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови