Започнаха историческите преговори за мир в Афганистан

OFFNews 12 септември 2020 в 15:29 2647 0

Снимка БТА/AP

Представители на афганистанското правителство и на талибаните днес седнаха за първи път на една маса за исторически мирни преговори, съобщи Ройтерс. 

Преговорите имат за цел да прекратят близо 20-годишната война, която е отнела живота на десетки хиляди мирни жители и бойци от двете враждуващи страни.

Държавният секретар Майк Помпео нарече срещата "историческа". Той посочи, че преговорите ще изискват упорита работа и жертви, но чрез тях е възможно да се постигне траен мир.

Церемонията по откриването на срещата ще се проведе в катарската столица Доха.  

Председателят на Висшия съвет за национално помирение Абдула Абдула каза, че ако двете страни си подадат ръце и "работят честно за мир, на сегашните страдания на страната ще се сложи край".

Водачът на талибанската делегация молла Абдул Гани Барадар обеща, че движението ще се ангажира с процеса напълно искрено и призова преговорите да продължат с много търпение.

Той обясни, че талибаните целят създаването на един ислямски Афганистан, който да има положителни отношения с региона и съседните страни. 

Според него преговорите ще бъдат изпълнени с трудности. Барадар отбеляза, че САЩ трябва да останат ангажирани със споразумението, което подписаха с движението през февруари и което допринесе да се проправи пътят към сегашните преговори.

Външният министър на страната домакин шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани призова двете страни в конфликта "да вземат съдбоносни решения, съответстващи на сегашните предизвикателства и да се издигнат над всички форми на разделение като постигнат споразумение, в което да няма победители и победени".

Дипломати и анализатори предупреждават, че макар самото събиране на двете страни на масата за преговорите да представлява успех, то не означава, че пътят към мира ще бъде лесен.

Преговорите за постигане на всеобхватно мирно споразумение са предвидени в споразумението за изтегляне на войските, договорено между САЩ и талибаните през февруари. Последва обаче няколкомесечно забавяне заради спор относно искането на талибаните за освобождаване на 5000 затворници.

В навечерието на американските президентски избори на 3 ноември президентът Доналд Тръмп се стреми да демонстрира напредък към изпълнение на обещанието си да прекрати американската намеса и да изтегли повечето от чуждестранните сили, разположени в Афганистан.

Числеността на американските войски вече беше съществено намалена и се очаква до ноември там да останат по-малко от 5000 щатски войници. При подписването на споразумението с талибаните САЩ имаха в страната около 13 000 войници. От 2001 г. в Афганистан са загинали над 2300 американски и около 450 британски войници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews