Заложници и стрелба в хотел в Мали (обновена)

OFFNews 20 ноември 2015 в 10:49 10893 1

170 заложници са взети при нападание на джихадисти в хотел, намиращ се столицата на Мали, съобщава AFP.

Луксозният хотел Радисън в столицата Бамако е атакуван от джихадисти, като се чуват стрелба и взривове от сградата.  

Полицията е обградила хотела и отцепва района. На мястото са пристигнали малийски и френски военни, както и пазители на реда от ООН.

RТ съобщава, че до момента има поне 9 загинали, сред които и чужденци.

Свидетели разказват, че нападателите са пристигнали с дипломатически автомобил и в момента се води престрелка на седмия етаж на хотела.

По информация от собствениците на хотела, нападателите са двама и са взели 170 заложници, сред които 140 са гости на комплекса, а останалите 30 са от персонала. Сред заложниците има американски, френски и китайски граждани. 

Репортери на мястото съобщават, че в хотела са отседнали френски военни и служители на Еър Франс.

Според представител на силите за сигурност в страната, цитиран от Ройтерс, нападателите са 10 на брой и крещят Алах Акбар.

По последна информация нападателите са освободили част от заложниците, които са могли да цитират пасажи от Корана.

Турското правителство е съобщило, че в сградата се намират 6 служители на Turkish Airlines. По последна информация 3 от тях са успели да напуснат сградата.

Най-богатият човек в Африка Алико Данготе, който е на визита в Мали, е отседнал в хотела, но от съобщение в Туитър става ясно, че в момента не се намира в сградата.

Президентът на Мали е прекъснал визитата си в Чад и пътува към Бамако.

Телевизия Ал Джазира е идентифицирала нападателите. Според тях това са представители на екстремистката група "Ансар Ал Дин", която се опитва да наложи шериат в Мали.

Свидетел на атаката разказва, че след като е напуснал фитнес залата на хотела е отишъл в лобито на хотела, където е видял гилзи по земята, след което се е върнал и напуснал сградата през изхода на фитнеса.

"I left the gym and went to the lobby. I opened the door and saw bullets on the ground".Michael Skapoullis managed to escape the under siege Radisson Blu Hotel in Bamako, Mali

Публикувахте от Victoria Derbyshire в 20 ноември 2015 г.

Би Би Си съобщава, че малийските военни са влезли в сградата на хотела.

Преди минути говорител на правителството на Мали заяви, че 80 от заложниците са били изведени от хотела. 

Същевременно френският министър на Външните работи, заяви на среща с медиите, че страната му ще вземе „всички необходими мерки“, за да спре нападателите. Африканската държава е бивша френска колония и в момента на територията й се намират около хиляда френски военни.

Индийското правителство е потвърдило, че в сградата се намират 20 техни граждани, а CCTV съобщава за 10 китайци, които са сред заложниците.

Хотелът е собственост на американската компания Carlson Rezidor Group. По-рано днес американското посолство в Мали заяви, че е наясно със случващото се в Радисън и призова своите граждани, намиращи се в Бамако, да намерят подслон и да се свържат със семействата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови