Зад двореца на Путин стоят държавни пари и фиктивни собственици

OFFNews 13 май 2021 в 22:02 3857 0

Снимка navalny.com

Дворецът на руския президент Владимир Путин е изграден с "ключовата роля на държавата", а собствениците му са били фиктивни, става ясно от разследване на руската редакция на Би Би Си, което потвърди направените от Навални твърдения по-рано тази година.

В началото на годината щабът на руския опозиционер Алексей Навални публикува разследване, което доказва, че Владимир Путин се е сдобил с огромен дворец. Имотът стана по-популярен с названието "дворецът на Путин", намиращ се близо до град Геленджик на брега на Черно море.

Според разследването на Навални руският президент се е сдобил с огромния дворец на стойност около 100 млрд. рубли (1,12 млрд. евро) чрез подставени лица.

От Кремъл отричат Путин или негови близки да са сред собствениците на имота. 

На фона на разрастващия се скандал стана ясно, че сателитните сигнали от района на двореца са били смущавани.

Първият собственик на имота е Николай Шамалов от свързания с Путин кръг "Озеро". Той и още трима души от същия кръг са притежавали имота край Геленджик. През февруари 2011 г. тримата препродават дяловете си на кипърската офшорна компания "Kernicom". Тя пък придобива акции в петербургската фирма "Rirus", която беше регистрирана за собственик на имота.

От изтеклите документи става ясно още, че 49% от т.нар. дворец са продадени за рекордно ниска сума - само 4,9 млн. рубли или около 54 хил. евро, които обаче дори не постъпват по сметките на Шамалов.

Тази сделка се случва заради скандал с разкритията, направени от Сергей Колесников, който в отворено писмо до тогавашния президент Дмитрий Медведев твърди, че "имущественият и социалният статус" на Шамалов не предполагат да е собственик на такъв имот. Тогава за първи път се появяват сведения за двореца на Путин.

Имотът има поне още двама фиктивни собственици - Александър Пономаренко, който се появи след скандала от 2011 г., и Аркадий Ротенберг, който в момента твърди, че притежава сградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови