За последните 24 часа: Броят на заразените с коронавирус в света се е увеличил с близо 92 000

OFFNews 02 май 2020 в 22:47 10590 0

Броят на заразените с коронавирус в света се е увеличил с близо 92 000 за едно денонощие, което е с 8000 повече от вчера, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО). В Европа заразените и смъртните случаи са най-много - съответно 1 492 024 и 140 586. За 24 часа там заразените са се увеличили с 30 620, а починалите - с 2386.

Според данните на СЗО най-много регистрирани с Ковид-19 има в САЩ - 1 067 127. По-високите температури изкушиха нюйоркчани да нарушат карантината, поради което полицията разположи 1000 служители този уикенд, за да следи за спазването на социалната дистанция и събиранията на обществени места. Полицаите дежурят пеш, с велосипеди и с коли, за да предотвратяват струпването на много хора на едно място и да напомнят на хората, които се наслаждават на хубавото време, че санитарните ограничения изискват да се спазва 2 метра дистанция. Нюйоркската градска полиция от 16 март е извършила 60 ареста и е издала 343 акта, свързани с неспазване на социалната дистанция

Заразените с коронавирус в Испания са 215 216.  От понеделник носенето на предпазни маски в обществения транспорт в Испания ще е задължително, за да се предотврати ново увеличение в броя на заразените с новия коронавирус, докато страната постепенно излиза от изолацията. От 4 май влизат в сила някои облекчения в ограничителните мерки, въведени срещу разпространението на коронавируса и увери, че в Испания заболяването Ковид-19 е под контрол. От началото на идната седмица отново ще започнат работа ресторантите и кафенетата, които ще приготвят храна за вкъщи

Броят на смъртните случаи, причинени от Ковид-19 в Италия, беляза скок в Италия за последното денонощие. Починали са 474 души спрямо 269 души вчера. Това е най-голямото дневно увеличение от 21 април насам. От тези нови смъртни случаи 329 са в областта Ломбардия спрямо 88 в предишния ден. Новите случаи на зараза остават стабилни за трети пореден ден. Те са 1900 спрямо 1965 вчера. Общо в Италия от официалното начало на епидемията от Ковид-19 на 21 февруари починалите са 28 710. Това я поставя на второ място в света след САЩ. Броят на потвърдените случаи на зараза възлизат на 209 328, като в това число са и починалите и излекуваните.

Броят на починалите от коронавирус във Франция се е увеличил днес със 166 до 24 760, но смъртните случаи в болниците и домовете за възрастни са продължили да намаляват, съобщи френското министерство на здравеопазването. Вчера жертвите на пандемията от COVID-19 в страната бяха 218. Френското правителство реши да удължи днес с два месеца, до 24 юли, извънредното санитарно положение, въведено заради епидемията от Ковид-19. В обръщение, отбелязващо Международния ден на труда в петък, френският президент Еманюел Макрон предупреди, че премахването на ограниченията не означава връщане към "нормалния живот". "Ще има възстановяване, което ще трябва да се реорганизира", каза Макрон. Френският президент обясни, че премахването на ограниченията ще стане на няколко фази.

В Германия потвърдените случаи на заразени с коронавирус са 165 хил., смъртните случаи са 6752. Близо 3000 членове на екипажа на гигантски туристически круизен кораб са поставени под карантина на борда, след като един от тях е дал положителен тест за новия коронавирус. На петнайсет членове на екипажа на кораба "Майн Шиф 3" са били направени тестове, след като са проявили леки грипоподобни симптоми. Един от тях е дал положителна проба за Ковид-19. Петнайсетте моряци са поставени в изолация на борда на "Майн Шиф 3" в пристанището на домуване в Куксхафен на брега на Северно море. Всичките 2899 членове на екипажа остават под карантина на борда "до ново нареждане".

Френският държавен секретар по транспорта Жан-Батист Джебари съобщи днес, че е подписал заедно с германския италианския и испанския си колега съвместен призив до Европейската комисия за координиране на санитарните мерки при смекчаването на ограниченията в трансграничния транспорт в ЕС. Франция, Германия, Италия и Испания са поискали също така ЕК да разреши на авиокомпаниите и плавателните дружества временно да могат да издават ваучери, вместо да връщат парите на пътници с отменени заради епидемията пътувания. Четирите страни настояват и да се отпусне финансова помощ на товарните жп превози.

Броят на потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус в Нидерландия през последното денонощие нарасна с 445 и достигна общо 40 236, съобщиха днес здравните власти. Националният институт за обществено здравеопазване съобщи за още 94 починали, с които общият брой на жертвите на Ковид-19 стана 4 987. От института посочиха, че статистиката от последните няколко дни показва, че взетите от правителството мерки работят, а тъй като не на всички хора, заразили се с Ковид-19 в Нидерландия се правят тестове, реалният брой на заразените е по-голям от официалния. Първият случай на зараза в Нидерландия беше установен на 6 март. За да предотврати разпространението на заразата, правителството предприе редица мерки. До 19 май са затворени всички образователни и културно-развлекателни учреждения, кафенета, барове, ресторанти, фризьорски салони, сауни, салони за масаж и салони за красота. На хората се препоръчва да си стоят у дома, по възможност да работят дистанционно, да спазват дистанция от 1,5 метра на улицата и в магазините, да не пътуват в чужбина, ако не е крайно наложително. Освен това, до 1 септември са забранени всички масови мероприятия.

Пет нови случая на коронавирусна инфекция са регистрирани през последното денонощие в Словения, с което общият брой на заразените достигна 1439 души, съобщава агенция Хина, като се позовава на словенското правителство.
От COVID-19 е починал още един пациент, с което броят на жертвите нарасна на 94. Шейсет души се лекуват от COVID-19 в болници, включително 21 пациенти в интензивни отделения. До момента в Словения са направени 55 020 теста за коронавирус. Властите смятат, че епидемията е под контрол. Отправена е покана към 3000 души от всички възрасти и всички региони на страната да дадат кръвни проби и гърлени секрети за изследване, за да бъде получена по-широка картина за присъствието на вируса сред населението. До момента на поканата доброволно са се отзовали над 1400 словенци.

Три нови случая на заразяване са потвърдени за денонощие в Хърватия. Общият брой на заразените в Хърватия е 2088 души. Два нови смъртни случая бяха регистрирани през последното денонощие, с което броят на жертвите нарасна на 77, съобщи
министърът на здравеопазването Вили Берош. Броят на оздравелите от COVID-19 в Хърватия е 1463. В болници остават 239 пациенти, от които 17 са на апаратно дишане.

В Босна и Херцеговина за последното денонощие са регистрирани нови два смъртни случая на болестта. Броят на жертвите нарасна на 72. Заразените в страната са близо 1800.

Сто петдесет и седем са новите случаи на заразяване с новия коронавирус в Сърбия за последното денонощие. Така общият брой на заразените нарасна на 9362, а броят на жертвите достигна 189, след като през последните 24 часа починаха още четирима души, предаде агенция ТАСС, като се позова на министерството на здравеопазването на Сърбия.
През последното денонощие са направени 5086 теста. Оздравели от Ковид-19 са 1462 сърби. В цялата страна с диагноза Ковид-19 са хоспитализирани 2285 души. Шейсет и един са на апаратно дишане. От началото на епидемията са тествани 96 637 сърби.

Броят на заразените с новия коронавирус се е увеличил в Гърция с осем души през последното денонощие, достигайки до 2620, предаде ТАСС, като цитира данни на министерството на здравеопазването. През последните 24 часа са починали още трима души от Ковид-19, с което броят на жертвите нарасна на 143. Тридесет и седем пациенти се намират в отделения за реанимация, съобщи Сотирис Циодрас, представител на министерството на здравеопазването за епидемията. Средната възраст на тези пациенти е 67 години, каза той. По думите му състоянието на 77 заразени значително се е подобрило и те са изведени от реанимация. Представителят на здравното министерство отбеляза, че в Гърция са направени над 78 000 теста за новия коронавирус. В Гърция се запазва тенденцията към намаляване на новите случаи на Ковид-19, благодарение на строгите мерки за ограничаване на излизанията от дома. През последната седмица новите случаи не са превишавали няколко десетки души, а броят на жертвите за денонощие не е бил по-висок от четири.

През последните 24 часа в Румъния са установени още 165 случая на заразяване с новия коронавирус, с което общият брой на инфектираните достигна 12 732, предаде агенция Аджерпрес. Групата за стратегическа комуникация към правителството съобщи днес, че починалите в резултат на Ковид-19 са 755. Общо 4547 румънци са оздравели от болестта до момента.
Под интензивни медицински грижи остават 265 пациенти. Групата за стратегическа комуникация съобщи още, че в чужбина има 2349 румънски граждани, заразени с новия коронавирус. Смъртните случаи сред румънската диаспора са 93 към днешна дата.

Броят на смъртните случаи след заразяване с коронавирус в Япония се е увеличил през последното денонощие с 31 до 530, което е ново рекордно покачване, сочат данни на японското министерство на здравеопазването. Повечето от пациентите (15) са починали в Токио. Предишният пик на смъртността беше отчетен на 23 април, с 29 починали. Новите случаи на заразяване с коронавирус за последните 24 часа са 306, а общият брой на заразените, включително пътници и членове на екипажа на круизния кораб "Даймънд принсес" (Diamond Princess), е достигнал 15 500 души. Общо в страната оздравелите са около 4600, а 332-ма пациенти са в интензивно отделение (колкото и вчера). От 17 април до 6 май в Япония е въведено извънредно положение заради коронавируса. Очаква се то да бъде продължено до 6 юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови