За първи път от началото на войната товарен кораб пристигна в Украйна по зърнения коридор

OFFNews 06 август 2022 в 22:24 3734 1

FULMAR S

Снимка OFFNews

FULMAR S е първият товарен кораб, който пристига в Украйна от началото на войната.

Пред пристанището в Одеса за първи път от началото на войната в Украйна хвърли котва товарен кораб, съобщи УНИАН. Късно вечерта в събота в Одеския залив пристигна плаващият под флага на Барбадос кораб за насипни товари FULMAR S. Корабът е първият, който пристига за да натовари зърно от Украйна. Първите четири плавателни съда, които вече минаха по зърнения коридор бяха блокирани в украински води от началото на войната.

УНИАН напомня, че корабът е акостирал в рамките на изпълнението на инициативата за безопасно транспортиране на зърно и храни от украинските пристанища.

„Вече можем да констатираме факта, че благодарение на усилията на президента на Украйна, Въоръжените сили на Украйна, Министерството на инфраструктурата и нашите партньори – ООН и Турция – „зърненият коридор“ работи в две посоки – на излизане и влизане в пристанищата на Украйна“, заяви Министърът на инфраструктурата Александър Кубраков.

Според Кубраков събитието е важен сигнал за пазара в посока на това, че зърненият коридор е безопасна и печеливша бизнес възможност за собствениците на кораби да се върнат в украинските пристанища.

Преди да потегли към Одеса в Истанбул FULMAR S е бил подложен на продължила час и половина проверка от представители на Съвместния координационен център. В събота вечерта е приключила проверката на пристигналия с царевица в Истанбул Navistar, а за неделя сутринта е насрочена инспекцията на българския кораб "Рожен", който вече се намира на котвена стоянка в Истанбул.

Анадолската агенция съобщи, че турският военен министър Хулуси Акар е провел телефонен разговор с Киев с министрите на отбраната Алексей Резников и на инфраструктурата Александър Кубраков. Тримата са коментирали зърнения коридор и са изразили задоволство от функционирането му.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови