ВСС в Русия се отказа от намерението да наказва медии за критични публикации

OFFNews 05 декември 2019 в 22:04 1636 0

Снимка Коммерсантъ.ру

Въвеждането на правно-нормативни мерки срещу дискредитирането на съдилищата не е предвидено в окончателната редакция на концепцията за информационна политика на съдебната система за 2020-2030 г., заяви председателят на Съвета на съдиите, съдия от Върховния съд на Русия Виктор Момотов, цитиран от „Коммерсантъ“.

Според него, разработването на такива правила и внедряването на „ефективен механизъм за защита от дискредитиране на съдебната власт в медиите, пресичането на злоупотребите от страна на отделни представители на пресата“ са били предвиждани само в работната версия на документа и са отразявали позицията само на някои от съавторите.

„Това не е мнението на цялата съдийска общност. В окончателната версия на документа тези предложения ги няма. Повечето от членовете на ВСС счетоха за нужно да отклонят подобни предложения“, подчертава Момотов.

„Тези въпроси бяха изключени, защото засягат конституционни принципи. Съдийското съсловие е заинтересовано от нормален диалог с медиите, а окончателната редакция ще бъде публикувана в сайта на Съвета на съдиите“, допълва той.

Преди ден руският ВСС узна, че много скоро ще бъдат утвърдени типови правила за поведението на посетителите в съдилищата. Предполага се, че ще има забрана за дрехи с призоваващи надписи.

Съдиите се нуждаят от защита от „тенденциозни публикации“, медиите трябва да носят отговорност, е заложено в проекта за концепцията на информационната политика на съдебната система за 2020-2030 г., пише „Ведомости“.

Сред предлаганите мерки за защита са изработването на нормативен акт за специални правила на отразяване в медиите на дейността на съдилищата. Предлага се също да се наказват медии и журналисти за натиск върху съдилищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови