Вот на недоверие за Ципрас заради договора за Република Северна Македония

OFFNews 13 юни 2018 в 21:04 4455 0

Алексис Ципрас

"Нова демокрация", най-голямата опозиционна партия в гръцкия парламент, се готви да внесе предложение за вот на недоверие срещу премиера Алексис Ципрас.

Причината за вота на недоверие е договорът между Атина и Скопие за новото име на западната ни съседка - Република Северна Македония.

По информация на агенция Ройтерс "Нова демокрация" ще изчака до четвъртък, когато е планирано да завърши дебатът по
антикризисните реформи в Гърция, и тогава ще внесе предложението за вот на недоверие.

Расте напрежението и в управляващата коалиция - дяснопопулистката партия АНЕЛ ("Независими гърци"), която е по-малък партньор в коалицията на Ципрас, е категорично против всякакво компромисно решение по темата.

"В това отношение не се е променило нищо", заяви председателят на АНЕЛ и министър на отбраната Панос Каменос на пресконференция във вторник. Той допълни, че ако някои от неговите депутати в парламента гласуват за компромиса, ще бъдат изключени от партията. След това обаче изненада аудиторията като заяви, че все пак ще подкрепи управляващата коалиция, в случай че Ципрас успее да прокара компромиса.

Без подкрепата на АНЕЛ Ципрас обаче не разполага с необходимото мнозинство в парламента и ще се окаже зависим от гласовете на опозиционните партии – и най-вече от тези на социалистите.

Ако Ципрас успее да се справи с тази сложна ситуация, към куриозите на атинската политика ще се прибави още един. Точно социалистите, които са открита опозиция на сегашния премиер и настояват за нови избори, биха подсигурили политическото оцеляване на Ципрас, докато собствените му съюзници си играят на опозиция, без да искат да напуснат кабинета, отбелязва DW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови