Властта заплаши протестиращите в Беларус с армията

Европейският съюз няма намерение да превръща Беларус във втора Украйна

Георги Ангелов 23 август 2020 в 16:20 4996 0

Снимка Дмитрий Брушко, http://TUT.BY

Така изглеждаха централните улици на Минск към 16 ч. българско време днес

В случай на нарушаване на обществения ред и спокойствието около паметници на жертвите и героите от Втората световна война, протестиращите ще си имат работа с армията. Това предупреди министърът на отбраната Виктор Хренин във видео обръщение в момент, в който в центъра на Минск се събират десетки хиляди протестиращи срещу фалшификациите на изборите при преизбирането на президента Александър Лукашенко. В събота той постави армията в пълна бойна готовност, защото растяла заплахата от нахлуване на НАТО.

Твърденията на президента на Беларус Александър Лукашенко, че чужди сили огранизират разполагане на войски по границата на страната, не отговарят на истината, обяви НАТО.

Централните части на градовете в Беларус, където се събират и протестите, са осеяни с хиляди мемориали и паметници, защото това е най-пострадалата част от бившия СССР - близо една трета от населението ѝ загива.

"Тези места са свещени за нас и там хората отиват да се помолят и положат цветя. Не можем днес спокойно да гледаме как под знамена, под които фашисти организираха масови убийства на белоруси, руснаци, евреи, представители на други националности, там провеждат акции. Не можем да допуснем това", каза Хренин, облечен в маскировъчна униформа. Така той повтори позицията на властта, че традиционните бяло-червени знамена, носени масово от протестиращите (за разлика от червено-зеления съветски флаг, възстановен от Лукашенко през 1994 г.) са символ на фашизма.

"Категорично предупреждавам, че при нарушаване на реда и спокойствието по тези места, ще си имате работа не с милицията, а с армията," заплаши Хренин.

Кореспондентът на независимото интернет издание TUT.by съобщават, че колоните с протестиращи преминава пред него повече от един час. Властите призовават множеството да се разотиде през високоговорители, тъй като протестът не е разрешен. Призивите се редуват с пропагандни песни от Втората световна война.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предупреди междувременно днес за опасността от превръщане на Беларус във "втора Украйна", изтъквайки необходимостта да се преговаря с президента Александър Лукашенко. Борел заявява това в интервю за испанския в. "Паис", цитирано от Франс прес.
ЕС не признава резултатите от президентските избори на 9 август в Беларус. Страната е обзета от протести след спорното преизбиране на Лукашенко, който е на власт от 26 години и се гордее с подкрепата на Москва.

"Европейският съюз няма намерение да превръща Беларус във втора Украйна", изтъква Борел, имайки предвид разногласията с Русия след анексирането на Крим през 2014 година. "Напрежението между Европа и Русия се уреди със стрелба, насилие и разпад на украинската територия, който продължава още. Проблемът на беларусите днес не е да избират между Русия и Европа, а да се сдобият със свобода и демокрация", допълва той.

Борел подчертава, че трябва да продължи диалогът с президента Лукашенко. Той сравнява ситуацията с тази при венецуелския му колега Николас Мадуро, който също е изправен пред протести, репресирани от властите. "Мадуро и Лукашенко са точно в едно и също положение. Ние не ги признаваме за законно избрани. При все това, независимо дали ни се нрави или не, те контролират управлението и ние трябва да продължим да преговаряме с тях, въпреки че не признаваме демократичната им легитимност", обясни ръководителят на европейската дипломация.

След президентските избори много демонстрации бяха потушени със сила от полицията, при което бяха убити трима души, десетки бяха ранени, а над 6700 са арестувани. Много от задържаните съобщиха за побоища и изтезания в ареста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови