Властите искат да вкарат Навални в затвора по изтекла условна присъда

OFFNews 12 януари 2021 в 18:06 1837 0

Снимка БТА/AP

Руските власти са поискали от съдия да изпрати в затвора критика на Кремъл Алексей Навални заради нарушаване на разпоредбите на постановена срещу него условна присъда и други нарушения, предаде Ройтерс.

Навални бе откаран за лечение в Германия през лятото, след като колабира по време на полет от Сибир за Москва. Лаборатории от няколко западни страни потвърдиха, че е имало опит за убийството му с нервнопаралитичен агент от типа новичок.

Миналия месец руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) призова Навални незабавно да се върне от Германия, където се възстановява, и да се яви в московския й офис. Ако не го направи в указаните срокове, той ще бъде пратен в затвора, предупреди службата. Днес съдебна база данни показа, че властите са поискали анулиране на условната присъда на Навални, което увеличава вероятността тя да бъде заменена с ефективна.

Условната присъда бе наложена на политика през 2014 г. по делото "Ив Роше", а изпитателният срок от пет години изтече в края на 2019 г. По искане на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията срокът е удължен до края на миналата година. Службата е искала многократно замяна на условния срок в реален. Този път службата се е позовала на това, че Навални не се е подписвал редовно, защото се е намирал извън Русия. В съобщението си ФСИН се позовава на публикация в медицинското списание Лансет за лечението му, в която се казва, че е изписан на 20 септември от берлинската клиника, въпреки че в самата публикация неговото име го няма. 

"Путин е толкова бесен, че оцелях при неговия опит за отравяне, че е наредил на ФСИН да отиде в съда и да поиска промяна на условната ми присъда във ефективна", написа в Туитър Навални. В друг негов туит той припомни, че е спечелено дело в Европейския съд по правата на човека, а съдът се е произнесъл, че делото е изфабрикувано.

Говорителката на критика на Кремъл Кира Ярмиш обвини руските власти, че се опитват да го сплашат, за да не се върне в Русия.

По-рано Навални каза, че има намерение да се върне в родината си по някое време преди парламентарните избори през септември догодина.

Русия твърди, че няма доказателства Навални да е отровен и отрича да се е опитвала да му навреди. Кремъл увери, че Навални е свободен да се върне в Русия по всяко време като всеки друг руски граждани

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови