Великобритания заплаши да не плати сметката за Брекзит без търговско споразумение с ЕС

OFFNews 22 юли 2018 в 10:16 9066 1

Великобритания ще откаже да плати сметката си за развода с Европейския съюз от 39 милиарда паунда на Брюксел, ако не бъде постигнато споразумение за търговска сделка, заплаши новият британски министър Доминик Рааб в интервю за неделния брой на в. "Telegraph".

Той допълва, че ще направи огромното плащане официално условно, ако ЕС "изпълни своята част на сделката".

През месец май консервативното правителство на премиера Тереза Мей обяви, че няма да обвързва плащането с бъдещите търговски отношения с ЕС, но оттогава насам кабинета напуснаха министърът за Брекзит Дейвид Дейвис и първият дипломат Борис Джонсън.

В първото си интервю за британския вестник след назначаването му Рааб заяви, че член 50 - механизмът за излизане, задействан от Обединеното кралство, призовава за търговско споразумение, както и за споразумението за оттегляне, което включва и сметка за развода от 39 милиарда паунда (44 милиарда евро).

В същото време днес в. "The Independent" пише, че Великобритания праща министрите си в Европа, за да спасят правителствения план за Брекзит. Министрите от кабинета ще бъдат изпратени в цяла Европа, за да се опитат да спасят плана на Тереза Май за Брекзит след неодобрението от Главния преговарящ в ЕС Мишел Барние.

Този ход идва, след като преговорите стигнаха до нова задънена улица, когато Барние предупреди, че аспектите на плана на Обединеното кралство са непрактични или дори незаконни. Според Барние останалата част от Европа ще остане широко отворена за измами заради най-новите митнически предложения на Тереза Мей. Това би могло да доведе до рай за контрабандистите, със стоки, умишлено декларирани като предназначени за Обединеното кралство, за да се ползват от по-ниски тарифи и в последствие да бъдат изпратени в ЕС, избягвайки по-високи задължения.

Той предупреди, че не може да има напредък при договарянето на план за бъдеща търговия, освен ако Великобритания бързо не се присъедини към правно приложим "защитен механизъм", за да се избегне „твърдата“ граница за Северна Ирландия.

Сега премиерът ще се опита да преодолее безизходицата, като се срещне с лидерите на Австрия, Чешката република и Естония през следващата седмица.

По-късно този месец Дейвид Лидингън, нейният заместник, ще замине за Франция, външният министър Джереми Хънт ще посети Германия, докато вътрешният министър Саджид Хавид ще бъде в Испания, а министърът на икономиката Грег Кларк ще лети до Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша