Великобритания разпределя туристите в три зони според опасността от COVID-19

OFFNews 09 април 2021 в 12:55 2240 0

Снимка pixabay

Великобритания ще потвърди в началото на май дали ще позволи възобновяването на международните пътувания от 17 май. Държавите ще бъдат разпределени в червена, жълта или зелена категория според система, оценяваща рисковете от заразяване с COVID-19.

Авиокомпаниите, отчаяно чакащи лятото след една година ограничения, разкритикуваха предложенията на правителствената система Global Travel Taskforce, която предвижда тестване за COVID-19. Те заявяват, че цената от 100 лири за PCR тест за пристигащите от нискорисковите "зелени" страни ще отблъсне много туристи.

Работната група заяви също, че се работи по създаването на системата за ваксинационни паспорти за входящи и изходящи пътувания.

Великобритания излиза постепенно от строгия си зимен локдаун, който беше въведен заради нарастването на броя инфекции и смъртни случаи от COVID-19. В момента са забранени международните пътувания, освен при определени обстоятелства, определени от правителството.

Но правителствените предложения за възобновяване на пътуванията не отговарят на надеждите на авиоиндустрията.

„Това не представлява възобновяването на пътуванията, което обещаха министрите“, съобщиха Airlines UK, орган на отрасъла, който представлява British Airways, easyJet, Ryanair, Virgin Atlantic и други.

EasyJet, най-голямата британска авиокомпания по брой пътници, заяви, че изискването за PCR тест за страните с нисък риск е удар за пътуващите и призова правителството да преразгледа плана си. Според тях това може да направи пътуването достъпно само за богатите.

Броят на случаите във Великобритания спадна драстично след пика през януари, но държавният приоритет е да се избегне подкопаване на успеха на програмата за ваксинация от пренасяне от чужбина на варианти на вируса, устойчиви на ваксините. 

„Рамката, обявена днес, ще ни помогне да разрешим пътуванията безопасно и устойчиво, да гарантираме, че защитаваме трудно спечелените си постижения във ваксинирането и предлагаме спокойствие както на пътниците, така и на индустрията, тъй като отново започваме да пътуваме в чужбина“, каза секретаря по транспорта Грант Шапс.

Правителството заяви, че работи с туристическата индустрия и с частни доставчици на тестове за COVID-19, за да намали цената на пътуването.

„Това може да включва по-евтини тестове, използвани, когато почиващите се прибират у дома, както и дали правителството ще може да осигури тестове преди заминаването“, казаха от работната група за пътуванията.

Съгласно системата с трите категории, ограничения като хотелска карантина, домашна карантина и задължителни тестове за COVID-19 ще се прилагат по различен начин в зависимост от зоната на държавата, от която пристига пътникът.

Факторите при оценяването на категориите ще включват процента на популацията, която е била ваксинирана, процентът заразени, разпространението на вариантите на вируса, и достъпа на страната до надеждно геномно секвениране.

Ще има „зелен списък за наблюдение“, идентифициращ страните, изложени на най-голям риск от преминаване от зелено към жълто, въпреки че правителството заяви, че няма да се поколебае да промени категорията на дадена държава, ако данните показват, че рискът се е увеличил.

Работната група посочи, че цифровата система за сертифициране на пътуванията ще бъде част от плана, но даде малко подробности, освен че Великобритания иска да играе водеща роля в разработването на стандарти в тази област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови