Външното министерство на Русия: Преговори за размяна на военнопленници с Киев - само след съдебен процес

OFFNews 25 май 2022 в 16:29 4069 3

Руски военнопленници

Снимка Генштаб ВСУ / Facebook

Руски военнопленници. Украйна и Русия вече направиха няколко обмена на пленници, но за излезлите от Азовстал Москва предвижда показен процес.

Разговорите за обмен на военнопленници между Москва и Киев ще бъдат възможни едва след провеждането на процес срещу предалите се украински войници. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко, цитиран от ТАСС.

Руденко коментира по този начин думите на генералния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова за възможната размяна на руския военнослужещ Вадим Шишимарин, който получи на първа инстанция присъда „доживотен затвор“ за убийството на цивилен гражданин на Украйна.

"Ще разгледаме всичко, едва след като предалите се в плен бъдат осъдени по съответния начин, бъдат произнесени присъди, тогава биха могли да бъдат предприети други стъпки. До тогава всякакви разговори за размяна са преждевременни.“ – коментира Руденко.

Въпросът за размяната на пленници между Русия и Украйна започна активно да се обсъжда, след като миналата седмица се предадоха украински военнослужещи, които повече от два месеца удържаха отбраната на завод „Азовстал“ в Мариупол.

Миналата седмица президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че украинските власти са се договорили с международните организации за гаранции за евакуацията на украинските военни от Мариупол и обясни, че те ще бъдат разменени в бъдеще. Руската страна обаче не споменава нищо за размяна. Прокремълските публицисти призовават властите да организират процес срещу тях. Ръководителят на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин поиска азовци и останалите бойци от Азовстал да бъдат съдени от международен трибунал.

Руската страна замисля грандиозен процес срещу „Азов“, чрез марионетното си представители в т. н. Донецка народна република. За случая щели да бъдат поканени международни представители и Донецк вече работел по устава за един такъв бъдещ наказателен процес. Пушилин смята, че за място на провеждане на съдебния процес може да бъде избран Мариупол.

От думите на главата на т. н. ДНР става въпрос за съдебен процес извън реда на съществуващото към момента наказателно законодателство в Русия. „Уставът на трибунала се разработва в момента от профилните ведомства, в т. ч. от Генералната прокуратура на ДНР, като помагат сходни и профилни вемоства на Руската федерация“, заяви Денис Пушилин в предаването „Соловьов LIVE“. Според него вече било получено предварителното съгласие на някои държави за участие в международния трибунал. „Кои са тези страни, ще разберете по-късно.“ – добави Пушилин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

5

Pietro

26.05 2022 в 01:17

Знаеме ги тези руски процеси. Сталин навремето също правеше процеси, които завършваха с изстрел в тила в мазето на Лубянка. Или пък с изпращане в Сибир, което пак си беше смъртна присъда. При Путлер е същото. Съдебните процеси са фарс. Предварително се знае как ще завършат. Съдиите получават указанията свише и действат по тях. Никакво право не може да съещствува във варварската държава Русия. Могат да лепнат етикет нацист на всеки, който им се опълчи. Ако някой каже нещо по-различно от пропагандната линия на Путлер, веднага бива обявен за предател.

-8580

2

Процеса срещу Путлер ще е скоро. Тези войничета дето се предадоха ще го надживеят.

1331

1

ваксиниран

25.05 2022 в 17:52

От престъпници какъв точно процес можем да очакваме? Влизат, колят, бесят, изнасилват, после процес...