Ваксинираха маймуни срещу COVID-19

OFFNews 05 март 2021 в 12:40 1547 0

Снимка wikimedia

Няколко маймуни от зоопарка в Сан Диего, САЩ, получиха ваксина срещу COVID-19, разработена специално за животни, предаде Би Би Си. 

Четири орангутана и пет шимпанзета бонобо са получили по две дози от ваксина, разработена от ветеринарната фармацевтична компания Zoetis. 

Zoetis започна да разработва ваксина срещу CОVID-19 за котки и кучета още през февруари миналата година, след случай на заразено куче в Хонконг. До тази година тя не беше експериментирана върху други животински видове. 

През януари шест горили от зоопарка дадоха положителна проба за коронавирус. В момента те все още се възстановяват. 

Природозащитниците са притеснени относно разпространението на вируса сред горилите, тъй като популацията им е застрашена от изчезване. 

"В кариерата си не съм имал достъп до експериментална ваксина толкова рано в процеса и не съм имал толкова непреодолимо желание да искам да използвам такава", изтъкна Надин Ламберски, директор по запазването на видове в алианса на дивата природа в зоопарка в Сан Диего.

Ламберски заяви, че маймуните не са претърпели никакви нежелани реакции, като скоро ще бъдат тествани за антитела, за да се определи дали ваксинацията е била успешна. 

Сред получилите доза от ваксината е и Карен - първият орангутан в света претърпял операция на открито сърце през 1994 г. 

Случаи на коронавирус са открити и при животни в други зоопаркове, включително лъвове и тигри в зоопарка в Бронкс, Ню Йорк, както и при лъвове в зоопарка в Барселона, Испания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови