В Украйна: Разследват Порошенко за държавна измяна

OFFNews 21 май 2019 в 16:49 2216 0

Петро Порошенко, Украйна

Снимка Коммерсантъ

Държавното следствено бюро в Украйна започна разследване за вероятна държавна измяна и действия, насочени към завземане на властта от страна правителството и досегашния президент Петро Порошенко в края на 2018 г., съобщава агенция Интерфакс.

Разследването се води по сигнала на Андрей Портнов, бивш зам.-шеф на президентската администрация от времето на Виктор Янукович. „Следователите от централния апарат на Държавното следствено бюро на 21 май по сигнала на Портнов са внесли в единния регистър на досъдебните разследвания сведения за възможни престъпни действия, извършени от служебни лица, които заемат особено отговорни позиции в органите на държавната власт на Украйна. Те ще бъдат разследвани по чл. 109 на НК това са действия, насочени към насилствена промяна или сваляне на конституционния ред, или завземане на властта, по чл.111 за държавна измяна и чл.426-1 за превишаване на служебните правомощия. Започнато е досъдебното разследване“, съобщава Държавното следствено бюро в сайта си.

Уточнява се, че става дума за събитията от 25 ноември 2018 г., свързани с групата кораби на Военно-морските сили на Украйна, осъществили преход от Черно в Азовско море в района на Керченския пролив.

По-рано Портнов е съобщил, че в първия си сигнал, внесен в бюрото, разкрива действията на тогавашния президент Петро Порошенко от ноември 2018 г. „Ние считаме, че той е съучастник в държавната измяна, в опита за завземането на държавната власт, в злоупотреба с властта и превишаване на служебните правомощия“, пише Портнов в своя Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови