В Турция е разбита мрежа за трафик на мигранти към Европа

Вилдан Байрямова 06 декември 2018 в 15:40 4160 1

Снимка Архив

В 5 турски провинции бе проведена мащабна операция срещу заподозрени за контрабанден трафик на мигранти към Европа през границите с Гърция и България.

Арестувани са 43 души по подозрения, че са извели успешно от страната множество членове на обявените за терористични организации ФЕТО и DHKP-C /Революционна партия – Фронт за народно освобождение/, съобщава агенция DHA.

Организираната група за трафик е осигурявала фалшиви паспорти и визи, като най-ниската цена е 5 000 долара.

Арестуваните трафиканти са били следени технически и физически от полицията в продължение на 6 месеца. Операцията по задържането им обхваща Истанбул, Ван, Анталия, Мардин и Коджаели. При обиските в жилищата и работните офиси са иззети 120 фалшиви печати на различни държави и институции, 415 европейски паспорти, от които 128 са били обявени за откраднати, 218 лични карти с чип и шофьорски книжки, 330 визи за различни страни в ЕС, заготовки за изработването на 1 000 паспорти и фалшиви документи, 35 устройства и инструменти, също ползвани за фалшификациите, незаконни пистолети и пушки, 590 патрони и пълнители, 12 100 щатски долара, 50 грама 24-каратови златни кюлчета, 2 000 турски лири, 2 900 евро и 200 паунда. Един от арестуваните е притежавал фалшиви документи на служител на полицията, турското разузнаване МИТ и израелското МОССАД. Групата е подготвяла прехвърлянето по незаконни пътища на двама съпрузи, издирвани за членство във ФЕТО, към Брюксел през Гърция, за което са уведомени гръцките служби с настояване от Анкара за арест. На летище Ататюрк е задържана издирвана за тероризъм жена с фалшиви паспор и виза, изготвени от същата организирана група.

Задържани са и 87 мигранти, които са контактували по интернет и телефоните с организаторите на трафика. Те са подготвяли прехвърляне в Гърция и България по нелегални пътища през границата, със самолет или по море. Други трима са задържани при опит да се прехвърлят от Македония в Италия с фалшиви паспорти, но са депортирани обратно в Турция.

Насилственото връщане на мигранти от гръцките и българските гранични власти обратно в Турция е престъпление според международното право, твърди координаторът на Асоциацията за солидарност с бежанците Пирил Ерчобан. Нелегалните мигранти са пребивани и изтезавани, събличани голи, вземат им дрехите и ги принуждават да се върнат в Турция, това е много сериозно престъпление, налице е тежко беззаконие, коментира той пред Анадолската агенция. Правозащитникът припомня случая от миналата седмица с тримата бежанци, починали от измръзване в крайгранично село край Одрин, след като граничари им взели дрехите. „България и Гърция не спират да връщат мигранти от сухопътната граница. Само през ноември броят им е близо 11 000 души, повечето явно са залавяни при опити незаконно да пресекат границата, но сред тях има и такива, които са успели да отидат в Европа и след като не са постигнали целта си, се връщат обратно в Турция“, коментира Ерчобан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови