В Русия гимназист основа синдикат на учениците, съдят го за екстремизъм

Нина Петлянова, Новая газета 16 септември 2019 в 19:13 4558 0

Леонид Шайдуров

Снимка novayagazeta.ru

Леонид Шайдуров е на 17 години и е необикновено момче. Това подчертават и приятелите му, и учителите, това дори и полицията не оспорва.

Не пие, не пуши, не псува, дори не повишава тон. Младежът е увлечен в делото си повече, отколкото неговите връстници, отдадени на всякакви развлечения, съответни на годините им. „Той е изключително възпитан, интелигентен, добър и отзивчив“, казва за него бившата му класна.

Точно срещу него обаче отделът на Център „Е“ /център за противодействие на екстремизма при главното управление на МВР, бел.ред./ в Петербург подготвя наказателно дело по член от руския НК за „публични призиви за екстремистка дейност“.

Всичко е под контрол

През есента на 2018 г. Леонид е в 10-и клас на гимназия №622 и заедно със свои единомишленици решават да създадат профсъюза „Ученик“. Вдъхновил се за идеята от студентските обединения в САЩ. А самото училище е дало и почвата за това, тъй като много от нещата не допадали на учениците.

„Ние не харесваме фиктивността, комерсиализацията и бюрократщината в образованието. Изобилието от религиозни дисциплини и псевдопатриотични уроци също. Както и заниманията в Юнармия /задължителното военно обучение като извънкласна форма, бел.ред./. Както и постоянната ретранслация на мненията на господстващата партия „Единна Русия“, която правят учителите“, обяснява Леонид.

Първоначално участниците в школския профсъюз сформирали изискванията си в план-минимум и план-максимум. Първият засяга само гимназията им, а вторият – цялата система на образованието в Русия. Поставили 4 условия на администрацията в своята гимназия:

1.да не нарушават регламента за проверка на знанията – да няма повече от три контролни на ден

2.да не нарушават регламента за поредността на уроците – в програмата да няма повече от 2 часа по един предмет

3.да не посягат на правото на себеизразяване – по-малко да контролират външния вид на учениците, без забрана за обеци, боядисани коси и т.н.

4.на ученическия профсъюз да бъде предоставено правото да действат на формална база като институт за управление, изграден само от инициативата на учениците

Шайдуров не е смятал да върши подмолна дейност и затова веднага отишъл при директорката на гимназията Наталия Алексахина, за да й представи идеята. Но тя посрещнала инициативата буквално на щик. И отсякла, че никога в училището няма да има независима организация, която не е под контрола на администрацията.

„Въобрази си, че е лидер“

През ноември м.г. 60 ученици от горния курс провеждат учредително събрание. Понеже в гимназията нямало подходящо място, събират се на училищния стадион. Администрацията обаче определила това като „неразрешен митинг с призиви за неподчинение“. На следващия ден директорката извикала в кабинета си създателя на синдиката и цялото училищно ръководство.

„Тя ми каза, че съм се заиграл и няма нужда тук да се правя на лидер. Опитах да възразя, че работата не е в лидерството, а в желанието да се подобри учебният процес. Организация, която се занимава само със съзидателни инициативи, не противоречи на устава на гимназията. Но тя изобщо не ме изслуша, повиши тон, започна да ме оскърбява, да ме заплашва с изгонване, да крещи, че ще сезира полицията и прокуратурата, ще ме прати в психиатрия и аз цял живот ще работя като портиер. А на другите ученици препоръчаха да не общуват с мен. Привикаха и родителите ми“, разказва Леонид.

Опитите за сплашването на Леонид и съучениците му обаче довели до обратен резултат. Те само още по-силно се сплотили и потвърдили намеренията си. Ситуацията се изострила.

Децата започнали да се борят за своя план-минимум чрез бойкотиране на уроците и игнориране на директорката и приближените й педагози. Изразявали протеста си в случай на несъгласие с нещо и системно повтаряли изискванията си. Престанали да ходят и на занятията в Юнармията, които на практика заместват учебния процес. Там постоянно им говорили за анексирането на Крим като положителен факт и отрицателен тон – за Украйна.

Отстраняване на неудобните

По различни начини през декември 2018 г. ученическият синдикат постига премахването на Юнармията от училището, а също и цялостно изпълнение на условията им от техния план-минимум. През януари т.г. в профсъюза „Ученик“ влизат не само около 200 деца от гимназията на Леонид, но и стотици други ученици от Петербург, Москва, Велики Новгород, Нижни Новгород, Екатеринбург, Красноярск, Киров… Ситуацията вече води към реализирането на плана-максимум с 3 условия:

1.забрана върху влиянието на Юнармия и подобните организации в училищата, отказ от пропагандата на милитаристични основи

2.безплатна храна за учениците

3.забрана на политическото преследване и натиска върху учениците по политически причини

В резултат отношенията на Шайдуров с директорката и кръга й стават все по-лоши. „Понижаваха ми оценките. На контролните, вместо първи или втори вариант, на мен ми даваха 13-ия, който дори не е включен в програмата. В края на учебната година ми отказаха атестат“, разказва той. Класната му потвърждава това – учителите от страх не пишели високи оценки на Леонид, а през юни все пак му поставили тройки.

И майката на Леонид, която е учителка, и класната му са уволнени от работа през юни. А шефката лично написала характеристиката му, като посочила, че от миналия декември момчето е поставено под вътрешно-училищен контрол, тъй като участва в различни акции, митинги и шествия от протестен характер:

„Леонид се занимава с проповядване и тролство срещу учебното заведение, опозорява с клевети директора на гимназията. Проявява деструктивно поведение, позиционира го в интернет. Обявява своята борба със съществуващата власт, участва в митинги, в това число и в тези на Алексей Навални, призовава за революция. Всичко това представлява прояви на екстремизма. Леонид не разбира последствията от постъпките си и продължава да извършва противоправни действия…“

„Има ли Русия бъдеще?“

„Нашият план-максимум съдържа обективни и изцяло изпълними условия. Отправихме десетки писма и обръщения до петербургския комитет по образованието, но не получихме нито един отговор. Мълчанието на чиновниците ни принуди да предприемем крайни мерки“, посочва Леонид.

На 16 юни т.г. той започва гладна стачка. А на следващия ден отива на едноличен протест пред сградата на комитета по образованието и носи плакат с една дума: „Гладна стачка“. „Исках да покажа как чиновниците открито лъжат, когато говорят, че училището е свободно от политика и как премълчават какви репресии се прилагат върху учениците, които си позволяват инакомислие по отношение на господстващия ред. Инакомислието у нас е престъпление“, продължава той.

Стоял едва 45 минути пред сградата с плаката си, след което го задържали. Без всякакви обяснения полицаите го хванали за ръцете, влачили го по асфалта, натъпкали го в автомобила и го доставили в участъка. Лишили го от правото на позвъняване и му взели телефона. Родителите научили за ареста му 3 часа по-късно и след още час успели да се доберат до участъка.

По-рано там пристигнали служители на Център „Е“. Те задавали най-различни въпроси, а Леонид отговорил само на един. Питали го има ли Русия бъдеще. Той казал:“Не, докато вас ви има“.

Когато го освобождавали, му обяснили, че понеже е първо задържане, няма протокол за това. Но след седмица се оказало, че има – за нарушаване на установения ред за организиране на протест. Някой го е написал, но моят подпис беше фалшифициран, уточнява младежът.

Под калпак

На 28 юли той прекратява гладния си протест – тогава получава официален отговор от комитета по образованието. Обръщението на учениците е било забелязано едва след запитването на депутат. Де факто, чиновниците оборили всички искания на учениците. „Участието в Юнармия е напълно доброволно, поради което няма основание за забраната й, безплатната храна се предоставя на адрес, законът забранява образователната дейност да се използва за политическа агитация“, посочили те в отговора си.

След разпита в полицията и след написаната от гимназиалната директорка характеристика, през цялото лято на Леонид и родителите му звънили по телефона от Център „Е“. Задължавали го да се яви в полицията, без да обяснят защо. Заплашвали го с наказателно дело за публични призиви за екстремизъм и със затвор.

През септември привикали Шайдуров пред комисията по въпросите на непълнолетните, където бил признат за виновен за организирането на едноличния му протест /законът забранява това за лица до 18 г./. наложили му глоба от 10 000 рубли и го поставили под отчета на инспектората за непълнолетните при полицията.

Преди дни отново позвънили на Леонид от Центъра за противодействия на екстремизма. И му препоръчали да се държи правилно, понеже вече е под наблюдение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови