В Москва: подкрепяте Голунов – отивате в ареста

OFFNews 12 юни 2019 в 14:32 2774 0

Арести в Москва

Снимка Коммерсантъ

Арестите на участници в протестното шествие в Москва в подкрепа на разследващия журналист Иван Голунов започнаха веднага след старта му в 12,20 ч. /московско време/, над 200 души вече са отведени в следствието, съобщава интернет-изданието „ОВД-инфо“.

Сред задържаните са главната редакторка на „МБХ медиа“ Вероника Куцило, кореспондентът на „Дождь“ Василий Полонский, на „Коммерсантъ“ Петро Пархоменко, на „Медуза“ Иля Жегульов и Андрей Перцев. От 9 арестувани в един от полицейските автобуси 5-има са в тениски с апликацията „Аз/Ние сме Иван Голунов“, съобщава за изданието задържаният член на Профсъюза на журналистите Митя Поротиков.

Демонстрацията в Москва е не само в подкрепа на Иван Голунов, но и срещу фабрикуването и фалшифицирането на наказателните дела, което е практика в Русия, според зачестилите напоследък подобни публикации. Журналистът от германския „Шпигел“ Александър Чернишев се е включил в шествието и е носел прес-карта с печата на руското външно министерство. Той също е задържан и отведен в ареста, съобщава „Медиазона“.

Полицаите принуждават тениските с въпросния надпис да бъдат съблечени, или хората в тях да напуснат демонстрацията, твърди експертът от Амнести Интернешънъл Олег Козловский. „Новая газета“ съобщи в Туитър за натиск върху журналиста Иля Азар. Полицейски служител му прочел постановление за недопустимост на неразрешената акция. В кафене, където раздават тениски с надписа в подкрепа на Голунов, са нахълтали униформени и поискали личните документи на всички.

Задържаната Марина Литвинович е изкрещяла от полицейския автобус, в който са около 20 души, че са им отнети телефоните, съобщава журналистът от Московското бюро на Дойче веле Сергей Дик. Във Владивосток е арестуван координаторът на щаба на опозиционния политик Алексей Навални заради това, че протестирал с плакат в подкрепа на Голунов.

Организаторите на протеста не успяха да се споразумеят с кметството в Москва и решиха да не отправят призиви за участие, но хиляди граждани се включиха в него, пише „Коммерсантъ“. Властите призоваха хората да не се поддават на провокации и да се въздържат от участие в неразрешената акция. Журналистът от вестника Петро Пархоменко е бил отведен в полицейския автобус с извити назад ръце, а приличащи на полицаи мъже не са се представили, не показали легитимации, нямали и отличителни знаци на униформите си.

„Вкараха ме в автобуса, но отказват да кажат къде ни водят. Очевидно е, че тези хора, само приличащи на полицаи, са убедени, че законите пазят само тях. Освен мен, други професионални журналисти няма в този автобус. Заедно сме с хора в тениски, на които пише „Аз съм Иван Голунов“. Има и други, по дрехите на които не се споменава журналистът от „Медуза“. Ние просто се намирахме до метростанцията, откъдето тръгна шествието и бяхме задържани без обяснения за причините, явно заради това, че в момента се намирахме там“, разказва Пархоменко.

Маршрутът на протеста е блокиран от десетки полицейски автобуси и безбройни униформени. От 2002 г. на 12 юни страната чества главния си държавен празник – денят на приемането на Декларацията за държавния суверенитет на РСФСР. Тази година московчани не празнуват, а протестират срещу системата. Разследващият журналист Иван Голунов беше задържан с обвинение за търговия с наркотици и показно освободен именно след безпрецедентния натиск на журналисти и граждани в Русия и чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови