В Австрия арестуваха 70-годишен полковник, разследват го за 20 г. шпионаж за Русия

OFFNews 09 ноември 2018 в 15:22 2789 1

Снимка EPA, архив

В Австрия арестуваха 70-годишен полковник, който е заподозрян, че в продължение на 20 години е шпионирал в полза на Русия, съобщава австрийското издание Kronen Zeitung, позовавайки се на представител от австрийското министерство на отбраната.

Според изданието полковникът трябвало да събира информация за австрийските военновъздушни сили, артилерийски системи, за ситуацията с миграцията, както и детайлна информация за много високопоставени австрийски военни, посочва руската служба на Би Би Си. 

На всеки две седмици той се свързвал с човек от руската страна с името "Юрий". 

Полковникът заемал "незабележим пост" в щаба на австрийската армия. Предполага се, че за предадената секретна информация той може да е получил 300 000 евро.

Според изданието Die Presse полковникът бил вербуван още през 1988 г. 

Австрийският министър на отбраната Марио Кунасек заяви, че за момента не могат да кажат дали това е единичен случай. 

По думите му бившият офицер предал на контраразузнаването лаптопа си, информацията в който в момента се проучва. 

Австрийският канцлер Себастиан Курц коментира, че "такива случаи, независимо дали са в Холандия или Австрия, няма да подобрят отношенията между Русия и ЕС".

"Шпионажът е неприемлив и руският шпионаж в Европа е неприемлив, той подлежи на осъждане", допълни той. 

Курц каза още, че сега трябва да се установи дали подозренията ще се потвърдят, а по-нататъшните действия ще бъдат обсъдени с европейските партньори.

Австрийският външен министър Карин Кнайсъл, на чиято сватба наскоро беше поканен руският президент Владимир Путин, отмени посещението си в Москва, което трябваше да се състои на 2 декември. 

Кнайсъл е привикала и представители на руското посолство в Австрия за обяснения.  

Руският министър на външните работи Сергей Лавров пък посочи, че "неприятно е изненадан" от информацията за задържането на полковника. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови