Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Унизителни прегледи на жени на летището в Катар заради изоставено бебе

OFFNews 28 октомври 2020 в 16:05 3629 1

Снимка Pixabay

Пътнички от десет полета са били подложени на "инвазивни вътрешни прегледи" през октомври, след като преждевременно родено бебе е било открито изоставено в тоалетна на летището в Доха, предава ДПА.

Според прессъобщение на правителството в Катар, новороденото е открито в найлонов плик, който е бил скрит под отпадъци. Правителството коментира този акт като "шокиращо и животозастрашаващо нарушение на закона". В момента бебето е в безопасност в болница, пише Би Би Си.

Новината за прегледите беше съобщена от австралийския Департамент по външните работи и търговията.

Според първоначалната информация жени, пътуващи към Сидни, са били принудени да слязат от самолета и качени в линейка на самолетната писта, където са били извършвани прегледите, целящи да установят дали някоя от тях е родила бебето.

В много държави в Близкия изток извънбрачният секс е престъпление, за което се придвижда затвор. В много от случаите деца на несемейни родители се изоставят, за да се избегне присъдата. 

Днес външният министър на Австралия - Марис Пейн, съобщи, че на такъв преглед са били подложени жени от 10 полета, като 13 от тях са австралийки. Това се е случило на 2 октомври на международното летище "Хамад".

Австралия определи това отношение като  "оскърбително, крайно неуместно и отвъд обстоятелствата, при които жените биха могли да дадат свободно и информирано съгласие."

Заради този случай австралийски синдикат на транспортните работници заплаши, че ще спре да обслужва самолети на държавната катарска авиокомпания.

Днес правителството на Катар поднесе извинения за инцидента, като обяви, че е започнало разследване по случая, предава Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови