Унгария се вдигна срещу 'робовладелски закон' на Орбан (видео)

OFFNews 17 декември 2018 в 10:43 5045 2

Снимка Ал Джазира/Туитър

Хиляди демонстранти изпълниха улиците на унгарската столица Будапеща за пореден път в неделя срещу скорошни законодателни промени на правителството на Виктор Орбан.

Гневът този път бе породен от текст, който ще позволи на работодателите да изискват от служителите си да работят до 400 часа допълнително на година, а надницата за това извънредно работно време може да бъде изплатена с до три години закъснение.

Критиците на закона го нарекоха "робовладелски".

Нито промените в изборното законодателство, нито прогонването на американския университет и затварянето на много независими медии досега са провокирали такова обществено недоволство, отбелязва американското Национално обществено радио (NPR) по повод протестите.

Новата мярка бе одобрена в сряда, 12 декември. Оттогава всеки ден хиляди унгарци протестират, а в неделя около 10 000 души се събраха на марш пред парламента, развявайки унгарски и европейски флагове и плакати. "Всичко, което искам за Коледа, е демокрация", пишеше на единия от тях, цитиран от Ройтерс.

Медиите, лоялни на правителството, не отразяват протестите, отбелязва NPR.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

2

безпартийна

17.12 2018 в 12:29

Тук пък започва конфискация без съд и присъда на имуществото на всички, които не са съгласни със статуквото. До дупка. Тоталитаризъм в действие.

10571

1

Hissarion

17.12 2018 в 11:57

Честит Ви Орбан, мутрогерби и соцялисти!