Украйна си е върнала телата на 522 загинали военнослужещи от списъка, 70 процента от издирваните се оказват живи

OFFNews 12 август 2022 в 16:11 3212 0

Майката на украински войник Лилия Панченко си взема последно сбогом със сина си Олег в Покровск.

Снимка БТА / АР

Майката на украински войник Лилия Панченко си взема последно сбогом със сина си Олег в Покровск.

От началото на руското нахлуване в Украйна Киев е успял да си върне телата на 522 загинали воини. Това обяви пълномощникът по въпросите на безследно изчезналите при особени обстоятелства в министерството на реинтеграцията Олег Котенко в ефира на националния телевизионен маратон на канал "Рада".

По думите на Котенко работата по издирването на безследно изчезнали се води в няколко направления - в Донецка, в Луганска, в Харковска и други области. За разлика от 2014-2015 година, когато преговорите за предаване на телата са водени директно с представителите на т. н. ЛНР и ДНР, сега Украинската страна движи процеса с Русия чрез посредник в лицето на Международния комитет на Червения кръст.

"От всевъзможни източници се информираме къде е имало боеве и предаваме данните. Руската страна отива по местата и, в случай, че открие някого, определя място и време за среща с нас." - разказва пълномощникът.

Според Котенко болшинството от заявленията от близки на военнослужещи са за случаи, когато дълго време няма никаква връзка с войника, а впоследствие се намира жив. Такива са 70 на сто от случаите.

Правителственият служител коментира, че роднините са най-надеждният източник на информация, но службата за издирване използва и данните на Генералния щаб на ВСУ и комуникира с хора, които са били по местата, на които е имало боеве.

"Както разбирате освен официални, имаме и много неофициални източници на окупираните територии, хора, които помагат да намерим местонахождението на телата. Държим и непосредствена връзка с командирите, които до последно са били с изчезналите. Няма да говоря за тях, за да не им навредя."

Котенко не съобщава точния брой на бойците, които към днешна дата се водят изчезнали без вест. По думите му близките реагират много негативно на този статус, тъй като смятат, че задължително означава гибел.
"Но това значи, че засега с човека просто няма връзка. Случва се да се намерят и по 1000 и по 1500 души на денонощие." - обяснява чиновникът

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!