Украйна напредва в Донбас, Русия е загубила над 70 000 военни

Ангел Марковски 09 август 2022 в 11:44 14249 9

Военните действия в Донбас се ожесточават и тече евакуция на цивилните, като на това семейство от Покровск.

Снимка Wolfgang Schwan/Anadolu Agency/Getty Images

Докато военните действия в Донбас се ожесточават тече евакуция на цивилните, като на това семейство от Покровск.

Украинските властите съобщават, че руските войски са започнали мащабни атаки, опитвайки се да поемат контрола върху целия регион Донбас.

“Ситуацията в региона е напрегната – обстрелът е постоянен по цялата линия на фронта… Врагът използва и много въздушни удари“, каза областният губернатор на Донецк Павло Кириленко пред украинската телевизия.

На този фон съветникът на украинския президент Олексий Арестович обяви във видео, публикувано в YouTube, че руснаците нямат успехи в Донбас, но около Харков украинските войски са превзели град Довхенке и напредват към Изюм. 

„Ситуацията е много интересна. Силите на Украйна се движат много успешно. Опитите на Русия да си върне загубените позиции са неуспешни. Украйна може в крайна сметка да ги обкръжи“, каза той.

На югоизток ключовият Антоновски мост над река Днепър в Херсонска област отново беше атакуван от украински сили, опитващи се да прекъснат руските линии за доставки.

Юрий Соболевски, заместник-председател на областния съвет на Херсон, който бе свален от власт от руските окупационни сили, каза в Telegram, че мостът е бил сериозно повреден след „действия през нощта“. 

Заместник-министърът на отбраната на САЩ по политиката Колин Кал заяви в понеделник, че Русия е претърпяла между 70 000 и 80 000 убити или ранени в Украйна. 

Русия е загубила между 70 000 и 80 000 души за шестте месеца война в Украйна.

Русия е загубила между 70 000 и 80 000 души за шестте месеца война в Украйна. Става дума за убити или ранени руски войници, съобщи зам.министърът на отбраната на САЩ Колин Кал, цитиран от международните агенции. Според него цифрата е забележителна, особено като се има предвид, че Русия не е постигнала нито една от целите, поставени от президента Владимир Путин в началото на войната.

Според данните на украинския Генерален щаб убитите руски войници са 42640, сред които 11 генерала. Русия отдавна не съобщава какви са й загубите.

Ядрена криза около Запорожката ядрена електроцентрала

Голямо напрежение има и около Запорожката ядрена електроцентрала. В понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече всяка атака срещу централата „самоубийствена“ и поиска ядрените инспектори на ООН да получат достъп до обекта.

Украйна призова зоната около комплекса да бъде демилитаризирана и Международната агенция за атомна енергия, ядреният наблюдател на ООН, да бъде допусната. Русия каза, че също подкрепя посещението на МААЕ, което обвини Украйна, че блокира. И двете страни обвиниха другата за атаките през уикенда около ядрение комплекса, който все още се управлява от украински техници, но достъпа до централата е в ръцете на руснаците.

Петро Котин, ръководител на украинската държавна ядрена енергийна компания Енергоатом, каза, че 500 руски войници и 50 единици тежка техника, включително танкове, камиони и бронирани пехотни машини са били в централата.

Ройтерс не успя да провери независимо сметката на нито една от страните.

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски призова за нови западни санкции срещу руската ядрена индустрия „заради създаването на заплаха от ядрена катастрофа“.

САЩ да още 4,5 млрд долара финансова подкрепа и 1 млрд долара в оръжия

САЩ обяви, че ще изпрати в Украйна още 4,5 милиарда долара финансова подкрепа и 1 милиард долара в оръжия, включително ракетни боеприпаси с голям обсег и бронирани медицински транспортни средства. Съединените щати са допринесли с повече от 18 милиарда долара за Украйна само през тази година.

САЩ одобриха поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 1 млрд. долара, в който влизат боеприпаси за HIMARS, артилерийски оръжия и миномети, противотанковите системи Javelin и AT4, боеприпаси, медицинско оборудване и др. Досега американското правителсство е предоставило на Украйна военна помощ за 9,8 млрд. долара, се казва в изявление на държавния секретар Антъни Блинкен.

Междувременно американски съдия упълномощи прокурорите да конфискуват самолет Airbus на стойност 90 милиона долара, собственост на санкционирания руски олигарх Андрей Скоч, съобщиха прокурорите в понеделник.

Скоч, член на Думата, долната камара на руския парламент, първоначално беше санкциониран от Министерството на финансите на САЩ през 2018 г. за предполагаеми връзки с руски организирани престъпни групи. Той беше ударен с нови санкции след нахлуването на Русия в Украйна. Самолетът вече е в Казахстан.

Още един от защитниците на "Азовстал" почина в затвора в ДНР

Междувременно още един от защитниците на "Азовстал" почина в затвор в Донецката народна република. Според ТАСС става дума за участник в "диверсионно-щурмовата групировка „Медведи SS“», който страдал от "наркозависимост, довела до влошаване на хроничните му заболявания". На 29 юли в колонията Еленовка, намираща се също на територията на ДНР, при взрив загинаха 53 военнопленници от "Азовстал", а над 130 бяха ранени. Руснаците обвиниха украинската страна, че е обстрелвала колонията с HIMARS. Повечето независими експерти и Украйна обаче твърдят, че става дума за взрив, поставен вътре в помещението. Въпреки обещанията, Русия все още не е допуснала представители на Червения кръст и ООН в Еленовка.

 Зеленски предложи Запада да затвори границите си за всички руснаци.

"Каквито и да са руснаците... нека вървят в Русия... Най-важните санкции са затварянето на границите. Нека живеят в собствения си свят, докато не променят философията си", каза украинският президент в интервю за "Вашингтон пост". Според него всички руснаци са отговорни за правителството, защото са го избрали и не се борят срещу него. "Това са единствените начини да повлияем на Путин", каза украинският президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

14

ob1

11.08 2022 в 15:40

Иб@си, и демократични народни корейци няма да има - https://www.dnes.bg/rusia/2022/08/11/moskva-dobrovolci-ot-kndr-v-ukraina-falshivi-novini.539901
Тия дни руZките тролове много шутове получиха.
Ей тъй кат' станИ...

-1555

13

ob1

10.08 2022 в 23:14

Е що да го ев@ се налага Корея да праща подкрепления? раZия не може да се справи сама, а?
Самусони, и заплахите ви са смешни, безаналогови, анало говнет направо.
Преди няколко месеца един като тебе дрънкаше за "славния чеченски батальон" и как щели жив да одерат Зеленски ден-два след пристигането си. И кво стана? Тик-ток..

-240

11

редовно четящ

10.08 2022 в 11:59

И още ще има, това не е окончателната бройка. Украйна ще се изправи на крака, а руzия ще остане без колониите си и източниците на природни богатства. Заграбеното ще се върне при собствениците си.

-7325

10

Напредват, с бягство в Донбас, скоро ще ги изритат и от Донецк.

1236

8

БотоксПутю

09.08 2022 в 16:54

Взривове разтресоха военно летище в Крим?

2073

7

Johnny B Goode

09.08 2022 в 15:38

Еврото, възпалил си нещо днес, май.
Свиквай, свиквай. Скоро само под подобни материали ще трябва да си изкарваш хляба.