Убийство на учител в Париж заради карикатура на пророка Мохамед

OFFNews 16 октомври 2020 в 21:08 7895 3

Френската полиция застреля мъж, който минути преди това е убил с нож преподавател от средно училище на улица в предградие на Париж, съобщават France24. 

По първоначални данни престъплението е извършено заради карикатура на пророка Мохамед. 

Френската прокуратура заяви, че нападението се разследва като терористичен акт. То е извършено в Конфлан-Сент-Онорин - предградие северозападно от Париж.

Предполагаемият нападател бил забелязан от полицейски патрул, докато вървял с нож в ръка недалеч от мястото на нападението и е застрелян, съобщи полицейски говорител.

По информация на френските медии учителят показвал на учениците си в клас карикатури на пророка Мохамед. Според полицейски източник очевидци чули нападателя да вика "Аллах Акбар".

Според друг полицейски източник жертвата е била обезглавена при нападението, но това не е потвърдено. 

През последните няколко години Франция преживя поредица от нападения, извършени от ислямски екстремисти. В края на миналия месец емигрант от Пакистан нападна с касапски сатър двама души пред бившата редакция на сатиричния седмичник "Шарли ебдо".

На същото място преди пет години ислямистки бойци застреляха служители на изданието като отмъщение за това, че в него бяха публикувани карикатури на пророка Мохамед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

3

yoghurt

16.10 2020 в 22:43

Алекс, мисля, че имат конкретна причина за сеенето на подобни провокации - социален инженеринг . Не знам до колко той е нарочен, и не е естествен процес на разпадане и метаморфоза на европейската култура, считам че много малко разбираме тези естествени процеси които управляват битието ни. Но се наблюдава отстъпление от здравословните, градивни ценности при всички култури, а само онези, идващи от най-тежките региони на света имат закалката да бъдат твърди в отстояването на ценностите си, макар и сбъркани от наша гледна точка. Така че, проблемът е комплексен, а решението както винаги е - който владее умовете на хората, той е техният господар.

4005

2

AnderXale07

16.10 2020 в 21:27

... какво би му се случило на него там. А между другото той се изявяваше и като ревностен мюсюлманин, поради което го попитах и какво мисли неговата религия по първата тема. Той ми отговори, че докато в Саудитска Арабия имало ясни правила и те трябвало да бъдат уважавани и спазвани, в Русия не било така. А на втория въпрос въобще не пожела да ми отговори. Аз му отвърнах, че е лицемер и бях обвинен в расизъм и шовинизъм

4005

1

AnderXale07

16.10 2020 в 21:21

Защо им е на либералната паплач тази провокация с карикатурите? Как е възможно ако кажеш, че човек с черен цвят на кожата има по - хубав тен от теб, да бъдеш съден за дискриминация, но ако се подиграваш с чужда религия да бъдеш толериран? Кому е нужно това противопоставяне? И тук не може и дума да става за разлика при наследяване. Аз лично както съм се родил бял, така съм се родил и в семейство на православни християни. И религията, както и цвета на кожата ми, са унаследени и никой няма право да се подиграва, както с едното, така и с другото! И тук ще предложа пример от моето житие. В Лондон с колега французин от алжирски произход си говорим и спорим всеки ден. Говорели сме си на тема тен много пъти. Даже сме си ги сравнявали и съм се шегувал, че лятото мога да го мина. Един ден по радиото повдигнаха темата за гейовете и Русия, а той беше именно такъв и започна да плюе по руснаците и да обижда източната култура. Аз веднага го репликирах с въпрос какво мисли за Саудитска Арабия и...
 
X

Подкастът на OFFNews