Турция ще строи мост над граничната Резовска река

Вилдан Байрямова 20 февруари 2019 в 16:45 9143 0

Река Резовска

Снимка Forum-nauka

Турция започна работата по проект за строителството на мост над Резовската река, по която минава границата й с България в най-североизточната й точка, предаде Анадолската агенция.

Управителят на крайграничната област Къркларели /Лозенград/ Осман Билгин заяви пред директорите на ресорните офиси, че дейностите по изграждането на съоръжението, което ще свързва двете съседни държави, са ускорени и проектът е приоритет за района. Мостът ще бъде между двата речни бряга от турското село Беендик до българското Резово, посочи Билгин. Той подчерта, че областната управа настоява и за нови сухопътни ГКПП-та на двете страни на моста, което според него ще засили двустранните връзки.

Искане за мост над река Резовска и ГКПП до село Резово е обсъждано и в края на февруари 2013 г. в Царево при посещението на делегация от Къркларели. Тогава обаче все още граничната река не беше дестинация за нелегалните мигранти към Европа. В началото на 2017 г. турските трафиканти се отказаха от Егейско море и се насочиха към Резовската река. Маршрутът започваше от кафенета в Истанбул и минаваше през Къркларели до последната точка при село Демиркьой край реката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews