Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Три мощни експлозии в западния украински град Лвов

Седми руски генерал е убит в Украйна, твърдят властите в страната

OFFNews 26 март 2022 в 18:05 4743 0

Три мощни експлозии са избухнали в западния украински град Лвов, предаде Би Би Си.

Снимки показват гъст черен дим да се издига над негови предградия.

NEXTA съобщава, че снаряд е ударил жилищна сграда.

Кметът Андрей Садовой потвърди за ракетен удар срещу града и призова гражданите му да останат в укритията. Той предупреждава за възможен повторен обстрел.

Лвов се намира близо до границата на Украйна с Полша.

В Полша по същото време е американският президент Джо Байдън за срещи с полския президент Анджей Дуда, министъра на отбраната на Украйна и външния министър на Полша. Това са разговорите на най-високо ниво от началото на войната, започната от Русия срещу Украйна на 24 февруари, досега.

След разговора украинският министър заяви, че Байдън е обещал допълнителна военна помощ. Той не даде подробности каква ще е тя.

Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин е очаквал действията му да донесат разделение в НАТО и е изненадан, че това не се е случило.

Той е уверил полския президент Анджей Дуда, че Съединените щати гледат на член 5 от договора на НАТО, който предвижда принципа на колективна отбрана, като на "свещен ангажимент". Съгласно тази клауза, нападението срещу която и да е страна членка на НАТО се смята за нападение срещу целия пакт.

Ходът на войната

По-рано през деня бе оповестено, че още един руски генерал е бил убит в Украйна. Генерал-лейтенант Яков Резанцев е седмият загинал от началото на войната, според западни представители на отбраната.

Днес руските сили поеха контрола над Славутич - град, в който живеят работници от АЕЦ в Чернобил. Това провокира протести на местни жители, които развяваха украински знамена и пееха патриотични песни.

За да опровергаят слуховете за здравословни проблеми на министъра на отбраната Сергей Шойгу, днес руските телевизии излъчиха видеозапис на министъра, който провежда разговори с висши генерали. Той не е виждан от две седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews