Третото примирие за Нагорни Карабах беше нарушено след 45 минути (обновена)

Йорданка Веселинова 26 октомври 2020 в 08:21 4093 0

Снимка архив

45 минути след влизането в сила на третото примирие между Армения и Азербайджан за спорния анклав Нагорни Карабах, двете страни си размениха обвинения за нарушаване на новото споразумение, предава Франс прес.

Споразумението влезе в сила тази сутрин в 8:00 часа местно време. Новината за сключването на поредното трето примирие беше съобщена в съвместно изявление на Държавния департамент на САЩ и правителствата на двете страни снощи. То беше прието с голям ентусиазъм от Вашингтон. 

Припомняме, че примирието беше договорено след петъчната среща във Вашингтон между държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и външните министри на Армения и Азербайджан. 

Американският президент коментира споразумението в "Туитър": „Поздравления за арменския министър-председател Никол Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев, които току-що се съгласиха да се придържат към споразумението за прекратяване на огъня. Много животи ще бъдат спасени.“ Той не пропусна да отбележи и заслугата на САЩ, за примирието, което според източници от администрацията на Тръмп, би постигнало по-голям успех и би било трайно, за разлика от предходните две.

Вчера заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън е разговарял с външните министри на двете страни - Зограб Мнацакян и Джейхун Байрамов. Те са потвърдили ангажимента на страните си към спазване на хуманитарното примирие, сключено в Москва на 10 октомври. Припомняме, че това примирие беше договорено след 10 часа преговори и нарушено почти веднага, а второто - само четири минути след влизането му в сила. 

Третото примирие обаче не постигна по-голям успех от предходните две. То беше нарушено след по-малко от час от влизането му в сила. 

Съветникът на азербайджанския президент Хикмет Гаджиев заяви, че Армения е нанесла нови удари върху Тертер и няколко села. Той каза още: "Това показва още веднъж, че Армения подкрепя само на думи принципа за хуманитарно примирие. Всъщност те се крият зад примирието и опитват да се прегрупират и да заемат нови позиции."

Властите в Нагорни Карабах отрекоха тези твърдения, докато от Армения определиха тези обвинения като целенасочена дезинформация. От Ереван на свой ред обвиниха Баку, които са подновили артилерийския обстрел 45 минути след началото на хуманитарното примирие.

В четвъртък предстоят нови преговори за Нагорни Карабах в рамките на Минската група, в която участват Русия, Франция и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!